Nejlepší recepty jsou ty nejjednodušší. Mnoho lidí ani netuší, co všechno se dá uvařit, aniž byste opustili vlastní kuchyni. Níže najdete dokonalý překlad takového receptu. Vše, co potřebujete, je plnotučné mléko a několik jednoduchých přísad.
Sýr z mléka koupeného v obchodě
Na pultech našich obchodů stojí vedle sebe lahve a kartony mléka s různými vlastnostmi. Přímo od krávy mléko samozřejmě nenajdete – i když na venkově se dá koupit. Kupované mléko se však liší způsobem skladování . Z některých lze vyrobit sýr.
Hledejte proto mléko, které nebylo pasterizováno při ultravysokých teplotách. Mikrofiltrované mléko by mělo být dobré. Pasterizuje se při teplotě kolem 72 stupňů a neztrácí mnoho výživových hodnot. Obecně platí, že čím kratší je doba trvanlivosti, tím je mléko lepší, a to i jako surovina pro výrobu sýrů .
Domácí bílý sýr
Na litr mléka je potřeba asi 40 ml citronové šťávy. Pokud je ovoce méně kyselé, můžete přidat o něco více šťávy.
Složení
1 litr mléka
40-60 ml citronové šťávy
2-3 lžíce uzené papriky
Sůl
Sýr s pepřem
Mléko nalijte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Během zahřívání přidejte špetku soli a papriky a zamíchejte. Když se mléko vaří, přidejte do něj šťávu z citronu.
Mléko začne houstnout a oddělovat se . Když se uvnitř vytvoří hrudky, přecedíme obsah hrnce přes síto vyložené sýrovým plátnem. Odstraníme veškerou syrovátku stlačením.
Dobře promíchanou směs sítem přikryjte plochým talířem a přitlačte něčím těžkým. Vložte na dvě hodiny do chladničky. Po této době máme hotový bílý sýr.