K zahuštění omáčky k bramborovým knedlíkům mouku vlastně nepotřebujete. Pokud ji z nějakého důvodu nemůžete použít, zkuste v kuchyni najít jiné ingredience, které zlepší její konzistenci, aniž by zničily chuť. Podívejte se, co můžete do omáčky přidat, aby byla chuťově výrazná a sametová.
Tradiční omáčky se obvykle zahušťují moukou, ale vy si můžete omáčku udělat hustou a chuťově výraznou i bez ní. Existuje spousta lehčích alternativ tohoto oblíbeného produktu, které s oblibou používají kuchařští nadšenci po celém světě.
Trik spočívá nejen v tom najít je, ale vybrat si jednu konkrétní, která nezničí chuť, vůni ani konzistenci omáčky. Zamyslete se nad tím, jaký efekt chcete dosáhnout, a budete vědět, jak omáčku zahustit.
Jak zahustit omáčku moukou, aniž byste ji zkazili?
K tradičnímu zahuštění omáčky moukou se obvykle používá pšeničná mouka, která je velmi univerzální a hospodyňky ji upřednostňují (i když můžete použít také bramborovou, kukuřičnou nebo žitnou mouku).
Po prosátí stačí přidat 2 polévkové lžíce tohoto produktu do studené vody nebo vývaru a dobře promíchat, aby nevznikly žádné hrudky. Vzniklou kaši za stálého míchání pomalu vlijte do hrnce s vařící omáčkou. Jakmile omáčka zhoustne, je vhodné ji trochu povařit, aby se odstranila charakteristická moučná příchuť.
Omáčku můžete také zahustit moukou pomocí zálivky. Tuto metodu vyzkoušíte tak, že na pánvi rozpustíte 1 lžíci másla, přidáte 1 lžíci pšeničné mouky, prudce zamícháte, osmahnete, pak přidáte trochu zálivky, znovu zamícháte a vše vlijete do vařící se omáčky. Ještě několik minut udržujte na ohni.
Jak zahustit omáčku bez mouky pomocí redukce?
Omáčku můžete také zkusit zredukovat, což znamená odstranit přebytečnou vodu jejím odpařením. Je to skvělý způsob, jak zahustit maso nebo rajčata.
Chcete-li to vyzkoušet, nalijte omáčku do samostatného hrnce a vařte ji, dokud nezmenší svůj objem a nestane se méně tekutou. Jakmile máte pocit, že je dostatečně hustá, můžete ji nalít do pokrmu. Nezapomeňte však, že po vyvaření bude chuť omáčky intenzivnější. Nepřehánějte to tedy se solí a pepřem.
Jak omáčku zahustit? Díky tomu bude sametová, hladká a lahodná.
Chcete zahustit omáčku bez mouky, zálivky nebo omáčky? Existuje několik účinných způsobů, jak to udělat, ale ne všechny budou fungovat pro každý typ omáčky, takže si dobře rozmyslete, jakého efektu chcete dosáhnout.
- Zahuštění omáčky bramborem – hodí se k zeleninovým i masovým omáčkám. Do omáčky přidejte brambory. Měly by být jemně nastrouhané, vařené nebo pečené. omáčka bude hladká a krémová. Omáčku můžete zahustit také rozmixovanou zeleninou, například mrkví a celerem.
- Omáčku zahustěte máslem – na konci vaření přidejte lžičku nebo dvě studeného másla, aby omáčka získala sametovou konzistenci a máslovou chuť. Použít můžete také tavený sýr.
- Zahuštění omáčky smetanou – hodí se k houbovým omáčkám. Do pánve nalijte část vývaru, přidejte lžíci smetany a zamíchejte, pak směs nalijte do zbytku omáčky v pánvi a za stálého míchání povařte.
- Omáčku zahustíme jíškou – žloutky rozšleháme s trochou omáčky, pak je přidáme do celé směsi a vaříme na mírném ohni. Krémová nebo dezertní omáčka bude hladká a vzdušná.
- Zahuštění omáčky chlebem – tento způsob je vhodný pro jednoduché tradiční pokrmy. Do omáčky přidejte namočený chléb nebo strouhanku a vše společně promíchejte. Bude hustá a vydatná.
K zahuštění omáčky můžeme také použít žloutek, který vaříme v páře, dokud není světlý a nadýchaný. Připravený žloutek jednoduše přidáme do horké omáčky a zamícháme, aby omáčka nejen zhoustla, ale také získala hladkou, sametovou konzistenci.