Zkazí to chuť. Je to nejhorší tuk na smažení vajec.

by Šéfkuchař

Míchaná vejce jsou jedním z nejčastěji volených snídaňových jídel. Než se vejce dostanou na pánev, musí se tuk zahřát. Vybrat ten správný není tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát.

Míchaná vajíčka s máslem jsou naprostou klasikou. Často se přidává šunka nebo slanina, cibule a rajčata. Ukazuje se však, že máslo samo o sobě není nejlepším doplňkem míchaných vajec. Vyplatí se přejít na jiné, zdravější tuky.

Vzdejte se másla

Při pohledu na ceny másla v obchodech lze s klidem přijmout informaci, že to není nejlepší tuk na smažení míchaných vajíček. Nejde o kalorie nebo chuť (kterou nelze vyčítat), ale o bod zakouření.

Kouřový bod je teplota, při které se tuk začíná rozkládat a uvolňovat nepříjemné pachy a škodlivé látky. V případě másla je tento bod poměrně nízký, kolem 150 °C, zatímco doporučená teplota pro smažení je 180 °C. To znamená, že při smažení míchaných vajec, zejména na vysokém ohni, se máslo může snadno spálit. Chuť přepáleného oleje není zrovna nejpříjemnější, a když k tomu připočteme fakt, že uvolňuje škodlivé chemické sloučeniny, nebudeme chtít míchaná vajíčka s olejem.Zkazí to chuť. Je to nejhorší tuk na smažení vajec.

Jak smažit míchaná vajíčka?

Alternativou k běžnému máslu je přepuštěné máslo. Vyčištěním se z másla odstraní voda a mléčné bílkoviny. Tím se zvýší teplota uzení na přibližně 200-205 stupňů Celsia. Takové máslo se nepřepaluje a neuvolňuje škodlivé sloučeniny. Kromě toho má přepuštěné máslo neutrální chuť, takže nenarušuje chuť vajec.

Ghí je vhodný tuk na smažení.

Místo másla byste měli používat také olivový olej. Jeho bod uzení je 210 °C a je vynikajícím zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Stejně dobře poslouží iřepkový olej. Jedná se o rostlinné alternativy, které zvýší zdravotní přínos míchaných vajec.

Lidé, kteří se chtějí přidávání tuku zcela vyhnout, mohou míchaná vajíčka připravovat v páře. Kovovou misku postavte nad pánev s vroucí vodou, vložte do ní rozšlehaná vejce a vařte v páře asi 10-15 minut nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence. Nezapomeňte míchat, aby byl proces rovnoměrný.

You may also like

Leave a Comment