Spousta lidí se zlobí, když zeleninová jídla nazýváme slovy, která údajně patří do světa masa. Nemáme pro ně dobrou zprávu: jedná se o plněné pokrmy ze zelí. Dělejte si s nimi, co chcete, prostě dostojí svému názvu.
Zelné řízky
Tyto kousky zelí milují výraz „steak“ ze dvou důvodů. Za prvé je podáváme stejným způsobem. Rozložené na talíři, konzumované nožem a vidličkou, lehce namočené v omáčce, chutnají skvěle.
Za druhé jsou stejně bohaté na chuť. Jejich pečení odhalí charakteristické umami tohoto nízkokalorického pokrmu, a to díky hnědé barvě a chemické reakci, která za ní stojí a které se říká Maillardova reakce. Stručně řečeno – je to prostě kompletní, nízkokalorická a vydatná zelná večeře .
Zelí v centru večeře
Steaky jako tento se připravují v marinádě s lehce italským charakterem. Takové zelí však lze naložit do jakéhokoli koření , například na středoevropský způsob – kmínu a majoránky. Nebo – jak si to hraje podle svého gusta.
Ingredience
1 zelí
Olivový olej
Oblíbené koření
220 ml jogurtu
50 ml citronové šťávy
1 lžíce zrnité hořčice
1 stroužek česneku
Sůl, pepř
Pečené plátky zelí
Plech vyložte pečicím papírem a vymažte ho olivovým olejem. Zelí nakrájejte na plátky silné asi 2-3 cm. Položte je na plech.
Do nádoby nalijte asi 80 ml olivového oleje. Přidejte oblíbené koření. Sklenici uzavřete a silně protřepejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo. Kapustu důkladně potřete olivovým olejem.
Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut, dokud nejsou steaky na povrchu zlatohnědé. Mezitím připravte omáčku smícháním zbývajících ingrediencí v míse. Zelné steaky podávejte s omáčkou.
Dříve jsme si řekli Kuřecí prsa s rajčaty a mozzarellou.