Tohle je to nejchutnější, co jsem kdy jedla. Vezměte zelí, nakrájejte ho a dejte do trouby.

by Šéfkuchař

Spousta lidí se zlobí, když zeleninová jídla nazýváme slovy, která údajně patří do světa masa. Nemáme pro ně dobrou zprávu: jedná se o plněné pokrmy ze zelí. Dělejte si s nimi, co chcete, prostě dostojí svému názvu.

Zelné řízky

Tyto kousky zelí milují výraz „steak“ ze dvou důvodů. Za prvé je podáváme stejným způsobem. Rozložené na talíři, konzumované nožem a vidličkou, lehce namočené v omáčce, chutnají skvěle.

Za druhé jsou stejně bohaté na chuť. Jejich pečení odhalí charakteristické umami tohoto nízkokalorického pokrmu, a to díky hnědé barvě a chemické reakci, která za ní stojí a které se říká Maillardova reakce. Stručně řečeno – je to prostě kompletní, nízkokalorická a vydatná zelná večeře .

Zelí v centru večeře

Steaky jako tento se připravují v marinádě s lehce italským charakterem. Takové zelí však lze naložit do jakéhokoli koření , například na středoevropský způsob – kmínu a majoránky. Nebo – jak si to hraje podle svého gusta.

Ingredience

1 zelí

Olivový olej

Oblíbené koření

220 ml jogurtu

50 ml citronové šťávy

1 lžíce zrnité hořčice

1 stroužek česneku

Sůl, pepř

Pečené plátky zelíTohle je to nejchutnější, co jsem kdy jedla. Vezměte zelí, nakrájejte ho a dejte do trouby.

Plech vyložte pečicím papírem a vymažte ho olivovým olejem. Zelí nakrájejte na plátky silné asi 2-3 cm. Položte je na plech.

Do nádoby nalijte asi 80 ml olivového oleje. Přidejte oblíbené koření. Sklenici uzavřete a silně protřepejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo. Kapustu důkladně potřete olivovým olejem.

Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut, dokud nejsou steaky na povrchu zlatohnědé. Mezitím připravte omáčku smícháním zbývajících ingrediencí v míse. Zelné steaky podávejte s omáčkou.

Dříve jsme si řekli Kuřecí prsa s rajčaty a mozzarellou.

You may also like

Leave a Comment