Banány jsou skvělým doplňkem mnoha věcí. Mohou být kdykoli rychlou svačinkou. Nejenže jsou chutné, ale jsou i zdravé. Skvěle se hodí i k ovesné kaši. Bohužel velmi rychle dozrávají, proto doporučujeme připravit si lahodný džem, díky kterému si chuť banánů vychutnáte mnohem déle. Určitě se podívejte na návod na jeho výrobu.
Proč jsou džemy vynikající?
Druhů džemů je opravdu mnoho . Mohou být malinové, jahodové nebo banánové . A ještě více . Především jsou roztomilé a hodí se pro každou příležitost, proto jsou tak oblíbené. Jsou ideální na chlebíčky nebo palačinky . Hlavní hrdina tohoto receptu – džem s banánovou příchutí – nevyžaduje žádné zvláštní kulinářské dovednosti. Zvládne ho připravit každý. Podívejte se, jak ji připravit .
Dokonalý džem na palačinky
K přípravě banánového džemu budeme potřebovat jen velmi málo ingrediencí .
Ingredience: 1. Banánový džus,
Potřebujeme: 700 g zralých banánů
200 g bílého cukru
2 lžíce hnědého cukru nebo medu
3 lžíce citronové šťávy
150 ml vody
Jak připravit lahodný banánový džem?
Nejprve oloupejte banány a nakrájejte je na tenké plátky. Poté je vložte do mísy a zalijte citronovou šťávou. Banány musíme se šťávou důkladně promíchat, aby nám neztmavly .
Středně velký hrnec naplníme 150 ml vody, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme naše banány namočené v citronové šťávě a vanilkový extrakt. Když ovoce začne bublat, snížíme teplotu .
Vše vaříme na mírném ohni za občasného míchání. Přitom si rozděláme naše žluté ovoce. Můžeme to udělat dřevěnou lžící nebo vidličkou. Džem vaříme asi 20 minut , dokud neuvidíme, že dosáhl konzistence, která nám vyhovuje. Mějte také na paměti, že po vychladnutí zhoustne.
Když džem vychladne, naplňte ho do sklenic a dejte je do lednice.