Zapomeňte na sáčky a spíž: jedinečný způsob, jak zabránit černání banánů.

by Šéfkuchař

Máte chuť na banány nebo na banány? Vaše tělo potřebuje cukr, ale nechcete podlehnout pokušení jíst rychlé občerstvení? Žádný problém: stačí zajít do lednice a vzít si jeden z těch lahodných banánů, které jste si koupili minulý týden. Samozřejmě si držte palce, aby vám nepřipadaly černé a odtržené od reality, že?

Vzhledem k jejich oblibě a četnosti, s jakou je konzumujeme, často kupujeme více banánů, než skutečně potřebujeme. Nebo nám trvá déle, než je spotřebujeme, než jsme původně zamýšleli. V důsledku toho se snadno v lednici zkazí.

Naštěstí existuje docela jednoduchý trik, který nám může pomoci prodloužit trvanlivost banánů a zabránit jejich rychlému zkažení. Tato metoda je málo známá a vychází ze zcela přirozeného a vědecky ověřeného faktu.

Jaký je nejlepší způsob skladování banánů v lednici, aby nezčernaly?

Pravděpodobně jste již vyzkoušeli a četli mnoho teorií o tom, jak nejlépe uchovat banány, aniž by se zkazily: zabalení do novin, do zipového sáčku nebo dokonce skladování mimo lednici patří mezi nejčastější způsoby.

Všechny však opomíjejí přirozený a empiricky prokázaný detail: přirozené zrání banánů začíná vždy od stonku (odborně nazývaného stopka ).Zapomeňte na sáčky a spíž: jedinečný způsob, jak zabránit černání banánů.

A z toho můžeme vyvodit hned dva závěry:

  1. Banány dozrávají mnohem pomaleji, pokud je skladujeme v trsech, než když stonky odřízneme a oddělíme je jeden po druhém.
  2. Není nutné škrtit celé plody: stačí chránit část stopky, aby banán nestihl rychle dozrát.

Proto, aby banány v chladničce dozrávaly pomaleji, je třeba stonek banánu zakrýt kouskem polyethylenové fólie o šířce asi pět až šest centimetrů. Je lepší, když ji několikrát otočíte. Je velmi důležité, aby fólie dobře přilnula k ovoci, bez možnosti vniknutí vzduchu.

Díky tomu banán téměř nevylučuje etylen, plyn, který je zodpovědný za dozrávání ovoce a nakonec i za jeho charakteristickou černou nebo tmavě hnědou barvu.

Proč jsou banány tak zdravé?

Banány jsou z mnoha důvodů mimořádně zdravým ovocem, protože seznam jejich prospěšných a výživných vlastností je rozsáhlý.

Za prvé obsahují vysoké množství draslíku, nezbytného minerálu potřebného pro správnou funkci srdce a regulaci krevního tlaku. Draslík pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v těle a podporuje dobré zdraví svalů a nervů.

Kromě toho jsou banány také dobrým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro zdravé trávení a regulaci střevního tranzitu.

Banány mají také silný sytící účinek, což ocení lidé držící redukční dietu, a jsou výborným zdrojem rychlé energie díky vysokému obsahu přírodních sacharidů, především ve formě cukrů, jako je fruktóza.

Zajímat vás budou také
Tajemství zdravých střev: potraviny zdravější než sušené švestky

You may also like

Leave a Comment