Prodloužíte tak jejich čerstvost na několik týdnů. Vejce skladujte pouze na tomto místě a jedním způsobem.

by Šéfkuchař

Je to fakt, nebo mýtus, že se vejce snadno kazí? A pokud ano, jak prodloužíte jejich životnost? A konečně, kde je nejlepší skladovat vejce: v lednici, nebo na lince? To jsou otázky, které si často klademe. Pojďme hledat odpovědi.

Jak skladovat vejce

Zvykem některých kuchařů – zejména starých kuchařů, ale nejen jich – je dávat vejce přidaná do pokrmu do karantény. Nejprve je tedy vložíme do misky, abychom v klidu posoudili jejich stav. Prohlédneme si je, přivoníme si k nim, přidáme další, vyklepneme další atd.

Tento zvyk se u nás vyvinul v mnohem dřívějších dobách. V minulosti nebyly metody získávání a následného uchovávání produktu – jako je jeho ozařování nebo testování – tak vyspělé jako dnes. Prodejny PRL měly dokonce rentgenové přístroje, které umožňovaly zákazníkům zkontrolovat, zda si kupují vejce s překvapením.

Kde se vejce skladují

Skutečnost, že vejce již nejsou tak nebezpečná jako dříve, však neznamená, že je můžeme skladovat kdekoli a jakkoli chceme. Tento produkt snáší poměrně dobře pokojovou teplotu, i když je lepší skladovat je na suchém a zastíněném místě v kuchyni . Životnost vajec se prodlouží na přibližně 14 dní, pokud je teplota nižší než 12 stupňů. Chladnička však může tuto dobu prodloužit – i na více než měsíc.

Kvalitu vajec ovlivňují i další faktory související s jejich skladováním. A ano, pokud je ukládáte do chladničky, uchovávejte je odděleně od ostatních pokrmů . Ne nadarmo mají chladničky přihrádku na vejce, často odděleně uzavřenou. Vápenné skořápky pohlcují pachy, proto je lepší je oddělit od aromatických potravin.

Jak skladovat vejce v chladničce

Zajímavost: Vejce mají v lednici své oblíbené místo. Na této, více zaoblené straně, se nachází vzduchová bublina . Je to bariéra, která zabraňuje výměně plynů mezi vejcem a jeho okolím, takže zůstává déle čerstvé.

Samozřejmě můžete zmrazit i vejce bez skořápky. Nejjednodušší způsob je oddělit bílky a žloutky. První z nich můžete zmrazit ve vaničce na kostky ledu nebo celé v sáčku se zipem. Žloutky je nejlepší zmrazit odděleně, abyste je později mohli snáze rozdělit na porce. Je to skvělý způsob, jak ušetřit zbytky pro recepty, které vyžadují více žloutků než bílků, nebo naopak.

You may also like

Leave a Comment