Pokud jste milovníci brambor nebo rádi experimentujete v kuchyni, tento recept je pro vás ideální. Ačkoli jeho název jednoznačně souvisí se zemí na Bosporu, je známý i v balkánské kuchyni. Podívejte se na tento recept na kumpirs, který si zamilují všichni od členů rodiny, přátel až po kolegy v práci.
Ingredience na kumpirs
Základem tohoto pokrmu jsou samozřejmě brambory. Tento recept je pro dva, ale pokud jich chcete vařit víc, můžete si ho upravit. Nezapomeňte vybrat opravdu velké hlízy. V Turecku obvykle jedna brambora, ze které se tento pokrm připravuje, váží nejméně půl kilogramu. Na přípravu dvou porcí kumpirů budete potřebovat:
- Potřebujete: 1 cibuli,
- 1 červenou papriku,
- 100 g klobásy chorizo,
- 100 g žlutého sýra,
- 2 velké brambory,
- 2 stroužky česneku.
Můžete také připravit vegetariánskou verzi. Stačí klobásu chorizo nahradit stejným množstvím tofu. V tomto případě budete potřebovat také olivový olej a sójovou omáčku.
Způsob přípravy kumpirů
Brambory omyjte a oloupejte. Poté je uvařte v saku v osolené vodě, přelijte studenou vodou, rozkrojte na polovinu a vydlabejte. Je čas připravit nádivku. Nakrájejte cibuli, červenou papriku, chorizo a česnek na malé kostičky. Všechny ingredience přidejte na pánev a osmažte je dozlatova. Do pánve přidejte na plátky nakrájenou bramborovou dužinu a promíchejte. Náplň položte na brambory, posypte strouhaným sýrem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte maximálně 10 minut, dokud sýr nezezlátne.
Na vegetariánské kumpiri rozehřejte na pánvi olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli, červenou papriku a česnek. Přidejte rozdrobené tofu a vše pokapejte sójovou omáčkou. Chvíli smažte. Dále postupujte jako výše – spojte s bramborovou kaší, přidejte náplň, posypte strouhaným sýrem a zapečte. Turecké brambory podávejte s oblíbenými omáčkami. Ke kumpiru se hodí rajčatová salsa, křenová nebo česneková omáčka. Dobrou chuť!