Chléb bez mouky
Chléb bez mouky si spojujeme s tím, že je poměrně hutný a tvrdý. Jejich princip spočívá obvykle ve spojení ořechů a zrn s vejcem nebo podobnými produkty. Mouka upravená droždím je zodpovědná za měkkost běžného chleba a jeho dobré provzdušnění.
Existuje však ještě jedna kategorie výrobků, které těsto kypří, zkapalňují a ředí. Jedná se o mléčné výrobky . V tomto receptu je tvaroh zodpovědný za strukturu a roli mouky jako zdroje sacharidů v chlebu přebírají ovesné vločky. Tato nezpracovaná verze obilí je bohatá na vlákninu a má nízký glykemický index.
Chléb s tvarohem
Autoři do chleba přidávají slunečnicová semínka. Nějaký druh přídavku se zde zdá být téměř nezbytný, ale můžete zvolit jakýkoli druh. Chcete-li chléb dále obohatit o vlákninu, můžete použít například lněné semínko .
Složení
5 vajec
½ kg tvarohu
1 hrnek ovesných vloček
Až 1 šálek lněného semínka, nasekaných ořechů a/nebo jiných obilovin
1 čajová lžička kvásku
Sůl
Pečení tvarohového chleba
Vejce rozklepněte do mísy a smíchejte s tvarohem . Směs bude poměrně řídká a lepivá. Přidejte otruby, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte a poté přidejte semínka a ořechy.
Směs nalijte do malé dortové formy vyložené pečicím papírem. Předehřejte troubu na 200 stupňů . Při vkládání formy vložte na dno trouby 1-2 kostky ledu. Chléb pečte asi 50 minut , podle toho, jak propečenou kůrku máte rádi. Nechte vychladnout na mřížce.