Zpestřete si jídelníček: kuřecí řízek v novém provedení! Tajemství mé tety.

by Šéfkuchař

Kuřecí prsní řízek je pokrm, na kterém si pochutná téměř každý, kdo jí drůbeží maso. Připravený stejným způsobem jako vepřový řízek, podávaný s bramborem a salátem, se často objevuje na českých stolech.

Je však třeba si uvědomit, že kuřecí prsní řízek nemusí být jen napodobeninou vepřové kotlety. Ano, může být připraven tradičně, obalený v mouce a vejcích nebo ve strouhance, ale kuřecí prsní řízky mohou mít různé tvary.

Kuřecí prsní řízky: klasika a oblíbené jídlo dětí

Nejjednodušší kuřecí prsní řízky jsou rychlé na přípravu a děti je milují.

Složení:

  • Potřebujete: 1 kuřecí prso.
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení
  • sůl
  • pepř
  • uzená paprika (nepovinně).

Způsob přípravy:

Kuřecí prsa opláchněte ve studené vodě, osušte a odřízněte žíly a chrupavky. Nakrájíme na 1 cm silné plátky. Každý plátek vložíme do svačinového sáčku a tloučkem rozklepeme na tenké placičky. Vejce rozbijeme do mísy, rozšleháme mixérem nebo vidličkou, přidáme trochu soli, pepře a případně i uzené papriky. Na talíři posypeme strouhankou. Rozehřejte pánev, nalijte do ní olej. Každý řízek namočíme do vajíčka, obalíme ve strouhance a smažíme minutu z každé strany dozlatova.

Kotlety z kuřecích prsou: tajemství je v obalování

Kuřecí prsní řízky mohou být šťavnaté a chutné díky vhodnému obalení v chlebu.

Ingredience: Kousky kuřecích prsíček z kuřecího masa, které se dají nakrájet na kousky, jsou vhodné na přípravu:

  • Kuřecí prsa: 1 kg kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • 30 g strouhaného žlutého sýra
  • 5 lžic pšeničné mouky
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
  • sůl
  • pepř.

Způsob přípravy:

Maso opláchneme, osušíme, rozdělíme na menší kousky a tloučkem naklepeme na tenké řízky. Do mísy nasypeme mouku a koření, přidáme vejce a prolisovaný česnek. Mícháme, dokud se suroviny nespojí, pak přidáme žlutý sýr a znovu důkladně promícháme. Kotlety vložíme do mísy se strouhankou a důkladně promícháme, aby se každá kotleta obalovala strouhankou. Mísu zakryjte fólií a dejte na hodinu do chladničky. Po uplynutí této doby rozehřejte olej na pánvi a osmažte kotlety z obou stran dozlatova. Usmažené kotlety položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se odstranil přebytečný tuk. Ihned podáváme.Zpestřete si jídelníček: kuřecí řízek v novém provedení! Tajemství mé tety.

Kuřecí řízky s čedarem a rozmarýnem

Kuřecí řízek nemusí být nudný, stačí přidat čedar a rozmarýn a získáte aromatický a mimořádně chutný pokrm.

Ingredience:

  • Kuřecí prsa: 1 kg kuřecích prsou
  • 90 g čedaru
  • 180 g parmské šunky, sušené nebo serrano
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 100 g másla
  • sůl.

Postup přípravy:

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na centimetr silné plátky. Položte je na talíř, posypte solí a nasekanými lístky rozmarýnu. Na každé položíme plátek sýra a přikryjeme plátkem šunky, který lehce přitiskneme. Na pánvi rozpusťte máslo, řízky lehce obalte v mouce a osmažte je šunkou nahoru. Po několika minutách je otočte a pokračujte ve smažení, dokud není maso hotové.

Kuřecí prsní řízky

Velmi zajímavé kuřecí prsní řízky – sekané kotlety.

Ingredience:

  • Potřebujeme: 600 g kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • 100 g žlutého sýra
  • 1 sladká cibule
  • 3 polévkové lžíce pšeničné mouky se skluzem
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 ploché lžíce provensálských bylinek
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • bylinkový nebo citronový pepř.

Způsob přípravy:

Kuřecí řízky opláchněte, osušte papírovou utěrkou a odstraňte vlákna a chrupavky. Nakrájíme na malé kousky. Oblíbený žlutý sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Všechny tyto suroviny vložte do mísy, přidejte provařené bylinky, přidejte vejce, mouku, sůl a pepř. Přidejte také majonézu, i když tento krok můžete vynechat. Důkladně promíchejte a nechte patnáct minut odležet. Do dobře rozpálené pánve nalijte olej. Lžící přidejte porce masové směsi a smažte na středním ohni po dobu 3 minut z každé strany. Usmažené kotlety položte na papírovou utěrku, aby se odstranil přebytečný tuk.

You may also like

Leave a Comment