Karas velkohlavý je jedinečná ryba z čeledi kaprovitých, která si zaslouží vaši pozornost. Obsahuje mnoho cenných živin.

by Šéfkuchař

Kapr tloušť je sladkovodní ryba s chutným masem.

  1. Karas velkohlavý je ryba z čeledi kaprovitých, která obsahuje mnoho cenných živin.
  2. Je nízkokalorický, bohatý na bílkoviny a omega-3 kyseliny.
  3. Doporučuje se jíst ryby, včetně karase velkoploutvého, alespoň dvakrát týdně, protože jsou zdraví prospěšné.

Tloušť je sladkovodní ryba s chutným masem.

Kaprovité ryby ( Hypophthalmichthys ) patří do čeledi kaprovitých. Žije ve sladkých vodách, především v Číně a na východní Sibiři. Do České republiky byl kapr tloušť vysazen v 60. letech 20. století. Hlavním účelem byla regulace hladiny fytoplanktonu (rostlinných organismů a sinic), kterým se tato ryba živí. V České republice se často loví dva druhy tloušťů:

  1. tloušť ( Hypophthalmichthys molitrix ) – dominantní barvy ryb jsou tmavě šedá (hřbet), zelenošedá (hlava a boky), stříbřitá (břicho), nažloutlá (ploutve),
  2. tloušť ( Hypophthalmichthys nobilis ) – má větší hlavu než tloušť. Převládající zbarvení této ryby je zlatošedé.

Maso tlouště se chutí podobá kapřímu masu. Je kompaktnější, bílé a tenké. Na co je třeba dávat pozor, je velké množství malých kostí. Kapra tlouště není třeba před tepelnou úpravou škrábat.

Kapr tloušť je oblíbenou rybou rybářů, kteří mají rádi jeho chuť. Češi si bohužel tento druh vybírají jen zřídka, což je škoda.

Je tloušť kapr zdravý?Karas velkohlavý je jedinečná ryba z čeledi kaprovitých, která si zaslouží vaši pozornost. Obsahuje mnoho cenných živin.

Tloušť je nízkokalorická ryba (104 kcal/100 g syrového filé), takže ho mohou bez problémů zařadit do jídelníčku lidé, kteří chtějí shodit přebytečná kila. Zároveň poskytuje přiměřenou porci bílkovin (17,8 g/100 g). Podobný obsah bílkovin má ikapr.

Ve 100 g tučné ryby je rovněž 3,6 g/100 g tuku, z toho 0,4-0,7 g cenných omega-3 mastných kyselin a 0,8-1 g omega-6 mastných kyselin. Hladina cholesterolu v tučných rybách nepřesahuje 70 mg.

Kromě toho 100 g syrových ryb obsahuje:

  1. 50-70 mcg vitaminu A,
  2. 1,2 µg vitaminu B12 (kobalamin),
  3. 5-10 µg vitaminu D,
  4. 300-400 mg draslíku,
  5. 200-250 mg fosforu,
  6. 20-30 µg selenu.

Výše uvedené hodnoty potvrzují, že tučné ryby jsou zdravou volbou. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli jíst ryby alespoň dvakrát týdně, abychom snížili riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Z tohoto důvodu lze kapra klidně podávat střídavě s jinými druhy: kaprem, lososem, bílým amurem, treskou nebo makrelou. Jeho výhodou je také široká dostupnost v obchodech s rybami a relativně nízká cena.

Může jíst tlouště každý?

Vzhledem k velkému množství malých kostí je třeba dbát opatrnosti při podávání tloušťů dětem. Smažení za stálého míchání může pomoci část z nich rozpustit. Těhotné ženy by měly být při konzumaci kapra tlouště rovněž opatrné.

Kapr tloušť v kuchyni – jak ho připravit, aby byl chutný a zdravý?

Při přípravě kapra tlouště k večeři byste se měli zaměřit na zachování co největšího množství cenných živin, které pozitivně ovlivňují činnost organismu.

Víme, jak smažit tlouště, ale je třeba zvolit správný olej. Lepší je samozřejmě grilování, pečení nebo dušení. Kapustňák se výborně kombinuje s citronovou šťávou, česnekem, rozmarýnem, tymiánem a pepřem.

You may also like

Leave a Comment