Vyzkoušejte tento sýr s plísní: bezpečný a v Česku oblíbený.

by Šéfkuchař

Gorgonzola, jeden z nejznámějších italských sýrů, Čechy potěší svou jedinečnou chutí a kulinářským využitím. Je to dokonalý „střed“ mezi jemným, krémovým camembertem a velmi sytou francouzskou modrou. V Polsku všichni jedí hrušky s gorgonzolou nebo těstoviny s kuřecím masem a brokolicí v omáčce na bázi tohoto sýra.

Gorgonzola, italský sýr s výraznou mramorovou strukturou, je známá zelenkavými vlákny plísně, která prostupují celým jejím vnitřkem. Ačkoli legenda připisuje jeho objevení náhodnému omylu mlékaře, důkazy naznačují, že kořeny tohoto sýra sahají až do 9. století. Jeho výroba probíhá především v Lombardii a Piemontu, kde jsou přírodní podmínky příznivé pro zrání gorgonzoly.

Jak se gorgonzola vyrábí?

Sýr chráněný certifikátem DOP z roku 1996 se vyrábí z plnotučného kravského mléka, do kterého se přidává syřidlo, speciální plísňové kultury a penicilinové spory. Jedná se o kmen zelené plísně cysty, který je zodpovědný za charakteristické zelenomodré inkluze v sýru. Proces zrání trvá 2 až 3 měsíce. Doba zrání vede k různým výsledkům, které vytvářejí řadu chuťových variací.

Druhy a použití sýra

Existují dvě hlavní varianty sýra gorgonzola: dolce a picante. Gorgonzola dolce je jemnější, s méně patrnými žilkami plísně a krémovou konzistencí. Picante má naopak ostřejší, výraznější chuť a větší křehkost.

Gorgonzola je především díky své krémové konzistenci a výrazné (i když mírné) chuti výborným základem omáček a nákypů, ale hodí se i jako přísada do salátů. Dobře se hodí ke sladkému ovoci, například ke karamelizovaným hruškám.

Skladování a zdravotní výhodyVyzkoušejte tento sýr s plísní: bezpečný a v Česku oblíbený.

Správné skladování sýra je zásadní pro zachování jeho kvality. Gorgonzolu skladujte nejlépe v původním uzavřeném obalu. Pokud však byl sýr zakoupen na váhu nebo obal není uzavřený, doporučuje se odříznout kůru a gorgonzolu zabalit do hliníkové fólie.

Intenzivní vůně sýra se šíří z kůry a může rychle proniknout do ostatních potravin v chladničce. Pokud se to náhodou stane, můžete zkusit očistit auru novinami. Sýr se vyplatí vyndat z lednice hodinu před konzumací, aby se plně projevila jeho chuť.

Zajímavé je, že gorgonzola neobsahuje laktózu ani lepek a díky obsahu penicilinu má antibiotické účinky. Díky tomu je nejen snadno stravitelnou volbou pro milovníky sýrů, ale také pomáhá v boji proti bakteriím.

You may also like

Leave a Comment