Milujete dorty se zajímavými přísadami? Určitě vyzkoušejte tento pokrm ze sladkých brambor. Nejenže má pěknou barvu, ale úžasně chutná a velmi rychle se uvaří. Je to rozhodně můj nejoblíbenější zeleninový nákyp.
Pečení se zeleninou už nikoho nepřekvapí. Všichni milují mrkvový koláč, který často nahrazuje vánoční perníčky. Milují je i děti. V létě používáme cukety do dezertů . Mnozí z nás také zjistili, že do koláčů se skvěle hodí červená řepa. Další zeleninou, která je skvělá ve sladké verzi, jsou sladké brambory.
K jakým pokrmům se sladké brambory hodí?
Sladké brambory, kterým často říkáme sladké brambory, jsou považovány za kořenovou zeleninu. Mají charakteristickou nasládlou chuť. Proto se skvěle hodí jak do slaných, tak do sladkých pokrmů. Ty první jsou rozhodně oblíbenější. Sladké brambory používáme do salátů, polévek a dušených jídel. Velmi oblíbené jsou také hranolky ze sladkých brambor. Jsou vhodné k pečení, vaření i smažení.
Sladké brambory mají velkou výživovou hodnotu
Sladké brambory jsou nejen chutnou, ale také zdravou zeleninou, která je dokonce považována za superpotravinu. Mají skvělou výživovou hodnotu. Obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu. Za pozornost stojí vitaminy A a C, které posilují imunitní systém. Důležitý je také draslík, který má pozitivní vliv na krevní tlak, a minerální látky, jako je vápník, hořčík a železo. Sladké brambory také podporují činnost střev a regulují trávicí procesy. Sladké brambory je také vhodné zařadit do redukční diety, protože mají nízký obsah kalorií a udržují pocit sytosti po dlouhou dobu.
Trik na vlhké pečivo
Proč se vyplatí péct koláč ze sladkých brambor? Při pečení neztrácejí své cenné vlastnosti. Navíc poskytují jedinečnou chuť. Skvěle se kombinují s ořechy, sultánkami a brusinkami. Ideálním kořením pro sladké brambory je skořice. Tato zelenina také dodává vlhkost, takže koláč nemůže být suchý ani po několika dnech. Na tento koláč můžete připravit také čokoládovou polevu.
Sladký bramborový dort
Ingredience:
- Sladké brambory: 2 hrnky nastrouhaných sladkých brambor,
- 4 vejce,
- ½ hrnku cukru, nejlépe hnědého,
- 1 šálek másla,
- 2 šálky mouky,
- 1 lžička kvásku,
- 1 lžička jedlé sody,
- skořice podle chuti,
- kardamom podle chuti, nepovinné,
- brusinky podle chuti, nepovinné,
- oblíbené ořechy podle chuti, nepovinné.
Způsob přípravy:
- Vejce a cukr šleháme mixérem do pěny. Za stálého šlehání pomalu přidáváme máslo.
- Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidáme nastrouhané sladké brambory, polevu a skořici. Směs jemně promíchejte.
- Nalijte ji na plech vyložený pečicím papírem.
- Koláč pečte asi hodinu při teplotě 160 °C.
- jsme vám již dříve řekli.
Babiččino tajemství šťavnatých vepřových kotlet.