Ukrajinské „rozpuštěné mléko“. Sametová struktura a karamelová chuť.

by Šéfkuchař

Jednoduchý nápoj z odstátého mléka osloví všechny milovníky karamelu. Přesně tak chutná rjaženka, ukrajinský koktejl na bázi zkvašeného mléka. Nezní to příliš povzbudivě? Nic nemůže být dále od pravdy. Díky Maillardově reakci laktóza a další cukry v mléce zkaramelizují a z oblíbeného bílého nápoje se stane lahodný dezertní koktejl.

Rjaženka je nápoj, který se tradičně připravuje v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku. V ruských pramenech se někdy nazývá „ukrajinská simplekvaša“, takže lze předpokládat, že původ tohoto koktejlu má ukrajinské kořeny. Název pochází z ukrajinského „spryzhen milk“, což znamená „čiřené mléko“. Má hustou konzistenci a lahodnou karamelovou chuť. Děti ho jedí jako dezert.

Na smažení se používá pouze čerstvé mléko, žádná ultrapasterizace.

Nápoj vyžaduje použití správného druhu mléka. Nejlepší volbou je plnotučné mléko, např. 3,2 % nebo více. Vysoký obsah tuku je nutný pro vytvoření bohaté, krémové struktury rýže. Při nákupu mléka v obchodě dbejte na to, aby bylo čerstvé. Může být nepasterizované nebo pasterizované při nízké teplotě. Nekupujte ultrapasterizované mléko. Je zpracováváno při velmi vysokých teplotách, které mění strukturu bílkovin. Takové mléko je nevhodné pro přípravu rýže nebo obyčejného kvásku.

Při pečení je mléko vystaveno dlouhodobému zahřívání, které vede ke karamelizaci. Mléko s nižším obsahem tuku nemusí dosahovat hustoty a hloubky chuti, které jsou charakteristické pro tradiční ryazhenku. Pokud vám tedy záleží na autentičnosti připravovaného nápoje, potřebujete čerstvé mléko s přirozeným obsahem tuku.

Dezerty z odstředěného mléka

Samotný ryžanec se může jíst po lžičkách. Stačí vychlazený hustý nápoj nalít do šálků a ozdobit ovocem. Pokud máte rádi vrstvené dezerty, připravte si parfait s rýží a müsli. Na dno pohárků dejte vrstvu müsli, pak přidejte rýžový koláč a vrstvy opakujte. Navrch dejte čerstvé ovoce nebo ořechy.

Úžasné semifreddo v pravém italském stylu lze připravit také s použitím ukrajinského rozpuštěného mléka . Rýžové placky vyšleháme s moučkovým cukrem do tuhé špičky, přidáme nakrájené ovoce a nalijeme do silikonové formy. Vložte na několik hodin do mrazáku a podávejte jako zmrzlinu.

Ukrajinskou rjaženku můžete přidávattaké do pečiva. Lze ji použít jak do košíčků (místo jogurtu), tak do receptu na tvarohový koláč. Tvaroh můžete nahradit karamelovým hustým mlékem.

Ukrajinské „rozpuštěné mléko“. Sametová struktura a karamelová chuť.Jak připravit čiřené mléko doma?

Naši východní sousedé si mohou koupit rýžové placky v krabici. Tento oblíbený nápoj je k dostání v každém obchodě. Chcete-li si ho však připravit doma, musíte kombinovat čiřené mléko s kefírem nebo zakysanou smetanou. Přídavek přírodních bakteriálních kultur ovlivní chuť a dostatečně hustou konzistenci.

Složení: Kysané mléko, mléčné výrobky, mléčné výrobky, mléčné výrobky, mléčné výrobky, mléčné výrobky:

  • Potřebujete 2 litry mléka,
  • 100-125 ml kefíru nebo zakysané smetany.

Provedení: Kysané mléko a mléčné výrobky z mléka a mléčných výrobků:

  1. Mléko nalijte do hrnce a zahřívejte, dokud nezačne plavat. Poté jej sundejte z plotny.
  2. Nalijte ho spolu s ovčí kůží do žáruvzdorné formy a vložte na 3 hodiny do trouby vyhřáté na 150 °C. Po uplynutí této doby mléko vyjměte z trouby a zkaramelizovanou kůži položte na talíř.
  3. Umístěte ji na 12 hodin na teplé místo, například do blízkosti trouby nebo nad topný radiátor. Po uplynutí této doby vložte na dalších 12 hodin do chladničky.
  4. Podávejte jako nápojový koktejl nebo v pohárech, například s čerstvým ovocem.
  5. a také vyzkoušejte recept
    na řecké palačinky. Náplň je mistrovské dílo.

You may also like

Leave a Comment