Ryba, kterou jíme příliš zřídka. Stojí jeden cent a prodává se v každém obchodě.

by Šéfkuchař

Podle doporučení odborníků na výživu by se ryby měly v Čechově jídelníčku objevovat mnohem častěji než nyní, a to alespoň dvakrát týdně. Užitečná porce omega-3 nenasycených kyselin, bílkovin a vitaminů skupiny B nemusí být drahá. V každém obchodě mají uzenou makrelu, ze které lze připravit nejen pomazánku k snídani, ale i chutný pokrm k večeři.

Uzená makrela je nejen chutná, ale také ekonomická. Další výhodou je snadné zpracování. Po rozříznutí ryby na dvě poloviny se kostra téměř úplně oddělí od masa, zbývá odstranit jen několik jednotlivých kostí; Makrela se nejčastěji konzumuje jako pomazánka na sendviče nebo se podává s chlebem, ale lze ji použít i na náročnější pokrmy včetně večeře. Níže uvádíme několik praktických receptů na pokrmy z makrely.

Těstoviny s uzenou makrelou

Do krémové omáčky s makrelou můžete přidat kapary nebo sušená rajčata a proměnit tak obyčejný pokrm v exkluzivní kulinářský výtvor.

Ingredience: 

  • 1 uzená makrela,
  • citron,
  • 2 cibule,
  • svazek kopru,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • 400 ml šlehačky,
  • těstoviny, např. špagety,
  • koření: sůl a pepř,
  • 3 lžíce másla.

Provedení:

  1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
  2. Uzenou makrelu zbavíme kůže a kostí a rozdělíme ji na malé kousky.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek rozmačkejte, citron blanšírujte, kůru nastrouhejte a šťávu vymačkejte.
  4. Na rozehřátém oleji osmahněte cibuli, přidejte smetanu, česnek a citronovou kůru a přiveďte k varu.
  5. Do omáčky vložíme kousky uzené makrely, prohřejeme a nakonec přidáme citronovou šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme a posypeme nasekaným koprem.
  6. Smíchejte s okapanými těstovinami.

Muffiny s makrelou a tvarohemRyba, kterou jíme příliš zřídka. Stojí jeden cent a prodává se v každém obchodě.

Tyto muffiny lze podávat jako předkrm na večírku .

Ingredience: 

  • Složení: 125 g másla,
  • 1,5 hrnku mouky,
  • špetka soli,
  • půl šálku vody,
  • 1 uzená makrela,
  • 75 g majonézy,
  • 250 g polotučného tvarohu,
  • 1 svazek česneku,
  • 5 ředkviček,
  • 2 vejce uvařená natvrdo,
  • sůl a pepř podle chuti.

Provedení:

  1. Na plech prosejeme mouku, přidáme sůl, nakrájené studené máslo a rychle uhněteme těsto. Zabalíme do fólie a vložíme do chladničky alespoň na 30 minut.
  2. Poté těsto vyválíme a skleničkou vykrajujeme kotouče.
  3. Těsto rozetřeme do olejem vymazaných forem na muffiny. Vložte na 12 minut do trouby předehřáté na 220 stupňů. Těsto můžete naplnit fazolemi – muffiny vyložte pergamenovým papírem a položte na něj fazole. Z trouby je vyjměte, až budou zlatavě hnědé.
  4. V míse smíchejte tvaroh s nakrájenou makrelou, majonézou, vejci uvařenými natvrdo, nasekanou zelenou cibulkou a nadrobno nakrájenou ředkvičkou. Podle chuti osolíme a opepříme.
  5. Těstovinou naplňte muffiny a ozdobte je petrželkou.
  6. dříve hlášené
    Lahodný sendvič. Na různé druhy masa rychle zapomenete.

You may also like

Leave a Comment