Rajčatová krémová polévka bohatá na živiny. Recept na polévku, která nahradí vývar a okurkovou polévku a prospěje vašemu zdraví.
Rajče je nejzdravější ovoce na světě
V České republice je rajče často považováno za zeleninu. Z botanického hlediska se však jedná o bobuli, tedy ovoce. Za zeleninu bylo označeno kvůli své chuti a nižšímu obsahu cukru.
Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zveřejnilo seznam nejzdravějšího ovoce. Rajče se umístilo na prvním místě seznamu. Co je na něm tak zvláštního? Především obsahuje řadu antioxidantů, jako je lykopen.
Užitečné látky obsažené v rajčatech mají na náš organismus blahodárný vliv. Lykopen snižuje riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Poradíme vám, jak jíst rajčata, abyste z nich vytěžili co nejvíce.
V této verzi jsou rajčata nejzdravější.
Lykopen, který je v rajčatech tak cenný, se nejlépe vstřebává, když je ovoce tepelně upravené. Proto je ideálním způsobem, jak tato rajčata využít, polévkové pyré. Způsob vaření je opravdu rychlý.
Složení: Rajčata se nakrájí na kousky, které se dají použít jako rajčata:
1 kg rajčat
1,5 lžíce olivového oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
400 ml zeleninového vývaru
1 lžička provensálských bylinek
½ lžičky sladké papriky
několik lístků bazalky
mozzarella z buvolího mléka
Jak připravit rajčatový krém?
Rajčata oloupejte ze slupky, odstraňte stopky a semínka. Poté nakrájejte cibuli na kostičky a vložte ji do hrnce. Přidejte olivový olej a chvíli počkejte, až zesklovatí. V dalším kroku přidejte prolisovaný česnek.
Mezitím nakrájejte rajčata na kostičky a nakonec je přidejte k cibuli a česneku. Vše osolíme a pod pokličkou dusíme 5 minut. Nakonec přidejte vývar, přiveďte polévku k varu a vařte dalších 10 minut. Hotovou polévku obložte bazalkou a promíchejte.