Kastrol lze připravit na různé způsoby: se zeleninou, masem, sýrem a makarony. My vám tento pokrm nabízíme v netradiční verzi – ujišťuji vás, že se chuťově vyrovná všem jídlům, která jste dosud ochutnali.
Krvavá klobása je oblíbeným druhem uzeniny a její historie sahá až do středověku, kdy byla nedílnou součástí venkovských porážek prasat. Vyrábí se ze škvarků, krve a vnitřností a vždy vyvolávala různé emoce. Tradiční krvavá klobása se vyrábí vařením masa, krupice a smažené cibule, které se poté ochutí bylinkami, jako je majoránka a česnek.
Výživové vlastnosti krvavé klobásy
Černá klobása je mimořádně bohatá na nutriční hodnoty. Obsahuje železo, které podporuje tvorbu červených krvinek, a vitaminy skupiny B, důležité pro metabolismus a správnou funkci nervového systému. Krvavá klobása je také zdrojem vitaminu E a kyseliny listové, které zabraňují chudokrevnosti. Díky přítomnosti krupice obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a metabolismus. Je třeba mít na paměti, že krvavá klobása je kalorická a obsahuje hodně tuku, proto by se měla jíst s mírou.
Recept na krvavou klobásu
Složení:
- 50 kusů makarónů boravschik,
- 1 lžíce másla,
- 1 kg krvavé klobásy,
- půl cibule,
- 1 lžíce másla.
Bešamelová omáčka:
- 1 lžíce másla,
- 2 lžíce pšeničné mouky,
- 500 ml mléka,
- sůl, pepř, muškátový oříšekpodle chuti.
Příprava krok za krokem:
- Těstoviny uvaříme, scedíme a propláchneme studenou vodou. Na pánvi s olejem osmahneme nakrájenou cibuli. Oloupeme krvavou klobásu, nakrájíme ji na plátky a přidáme k cibuli. Vše několik minut smažíme.
- Poté na pánvi rozpustíme máslo a přidáme mouku. Zálivku vaříme na mírném ohni za stálého míchání. Poté přilijeme mléko, zamícháme a přivedeme k varu a přidáme koření.
- Vymažte žáruvzdornou formu olejem. Na dno formy dejte polovinu uvařených těstovin, omáčku a krvavou klobásu, poté vytvořte druhou vrstvu ze zbývajících těstovin, omáčky a krvavé klobásy. Celé to vložíme do trouby a pečeme asi 15-20 minut při 180 °C.
- mohl by vás také zajímat tento recept
vepřové kotlety připravené na jiný způsob.