Tato nenápadná rostlina se přirozeně vyskytuje ve Středomoří, ale díky své originální chuti, zdraví prospěšným vlastnostem a všestrannému využití v kuchyni se dnes pěstuje v mnoha zemích s teplým podnebím. Stačí hrstka malých kuliček, aby změnila chuť celého pokrmu. Kapary pomohou nejen dodat pokrmu charakter, ale také účinně posílí organismus. Zjistěte, kdo by je měl jíst.
Syrové plody kapary jsou malé kuličky, které představují květní pupeny rostliny z čeledi kaparovitých. Jsou obvykle velké jako hrášek, šťavnaté, na povrchu tvrdé a uvnitř měkčí. V závislosti na jejich zralosti se jejich barva mění od světle šedé po tmavě zelenou.
Jak kapary chutnají?
Mohu jíst čerstvé kapary? Ne nutně, protože syrové mají díky obsahu hořčičného oleje nahořklou a pikantní chuť. Proto se nejčastěji konzumují předem naložené v octu, olivovém oleji nebo ve slaném nálevu.
I tak však mají intenzivní chuť, která může zvýraznit chuť celého pokrmu. Nakládané a konzervované kapary, které jsou k dostání v každém supermarketu, mají obvykle kyselou, slanou, pikantní a mírně ostrou chuť. Jejich chuť se přirovnává ke směsi oliv s citronem a špetkou pepře.
Kdo by měl jíst kapary?
Tyto malé kuličky jsou pokladnicí látek nezbytných pro správný vývoj organismu. Kapary obsahují velkou dávku vitaminu C, který zřejmě zlepšuje imunitní systém a pomáhá zmírňovat příznaky nachlazení a infekcí. Doporučují se všem v období snížené imunity. Spolu s vitaminem A, který je v ledvinách také hojně zastoupen, jsou silnými antioxidanty s účinky proti stárnutí, mimo jiné zpomalují proces stárnutí, zpomalují tvorbu vrásek a dodávají pokožce výživu a pružnost.
Kapary obsahují také vitamin K, který podporuje správnou srážlivost krve a zdraví kostí. Minerální látky včetně vápníku, hořčíku a draslíku jsou prospěšné pro všechny, kteří trpí kardiovaskulárními chorobami. Snižují krevní tlak a uklidňují nervy. Obsahují také mnoho antioxidantů s protirakovinnými, antibakteriálními, protizánětlivými a antidiabetickými účinky. Podporují správnou činnost jater a trávicího systému. Díky tomu mimo jiné detoxikují organismus, snižují nepříjemnou plynatost a urychlují střevní peristaltiku.
Kapary se používají také v hubnoucí dietě SIRT , tj. bohaté na sirtuiny. To jsou bílkoviny, které regulují metabolické procesy a aktivují tzv. geny dlouhověkosti a prodlužují životnost buněk. Díky tomu potlačují geny stárnutí, jejichž aktivita je spojena s mnoha nemocemi souvisejícími s životním stylem, jako je ateroskleróza a Alzheimerova choroba.
Kdo by měl jíst kapary? Lidé, kteří plánují zhubnout nebo si chtějí udržet zdravou váhu. Kapary mají nízký obsah kalorií a jsou plné vlákniny, která podporuje trávení a udržuje vás dlouho syté. Tím se eliminuje touha po svačině mezi jídly. Proto je snazší kontrolovat množství zkonzumovaných kalorií.
Bohužel ne každý bude moci využít pozitivních účinků zelených kuliček na organismus. Kdo by neměl jíst kapary? Všichni, kteří drží dietu s nízkým obsahem sodíku (svačina obsahuje vysokou dávku sodíku), při problémech se zadržováním vody v těle, při hypertenzi, nedostatku vápníku a také těhotné ženy.
Kam přidat kapary?
Kapary mají výraznou a velmi charakteristickou chuť, proto se obvykle používají jako příloha k pokrmům. Díky tomu nedominují ostatním chutím pokrmu, ale pouze je zpestří.
Používají se v mnoha středomořských pokrmech. Kyselé kapary se nejčastěji používají do salátů (včetně oblíbeného salátu Nicoise s rybami a vejci natvrdo) a omáček (včetně francouzské remulády nebo španělského romesca, omáček k masu a masových pomazánek). Někteří lidé je používají jako zálivku na pizzu (italská pizza s ančovičkami a olivami), hamburgery a sendviče (například řecký dakos nebo newyorské bagety s lososem) .
Kam přidat kapary? Hodí se k čerstvé zelenině, sýru feta, olivovému oleji a petrželce. Obohacují také chuť ryb a mořských plodů, takže jsou skvělým doplňkem italských těstovin (např. neapolské špagety alla vongole s čerstvými mušlemi a těstoviny alla putanesca s ančovičkami).
Pokud rádi experimentujete v kuchyni, přidejte kapary a sušená rajčata do míchaných vajec. Na křupavém chlebu budou mít úžasnou a jedinečnou chuť. Nebojte se jich pár přidat do bramborovo-česnekové polévky. Podávejte ji s plátky lososa a bude prostě vynikající.
jsme vám již dříve řekli.
Úžasné vlastnosti mandlí. Dokážou zázraky pro vaše svaly. .