Ovoce je jedním z nejdůležitějších prvků zdravé a vyvážené stravy. Proto s chutí saháme po známých jablkách, švestkách a banánech. Je však dobré vědět, že na trhu je k dispozici mnohem více druhů ovoce, které se ukazují být skutečnou pokladnicí živin. Jedním z nich je kaki, nazývané také božské ovoce. Co stojí za to o něm vědět, zejména proto, že se v supermarketech často objevuje na podzim a v zimě?
Kaki rozhodně nepatří v České republice k oblíbeným druhům ovoce. Naopak, málokdo po tomto exotickém ovoci sáhne denně . Přitom stojí za změnu, protože má mnoho zdraví prospěšných látek. Ostatně ne nadarmo se tomuto nenápadnému ovoci, které připomíná velké rajče, říká „božské ovoce“.
Kaki je asijské ovoce. Co o něm víme?
Kaki, známé také jako persimmon, je exotické ovoce pocházející z východní Asie. Jeho vlastnosti jsou ceněny již po staletí a v Číně je považováno za symbol prosperity a zdraví. Od té doby si získává oblibu po celém světě a dnes ho najdete v mnoha obchodech včetně České republiky.
Božské ovoce je známé svým charakteristickým vzhledem: má tvar velkého rajčete s hladkou a lesklou slupkou. Jeho barva může být od světle žluté až po jasně oranžovou. V závislosti na odrůdě se může lišit i dužina, která může být krémová nebo spíše želatinová. Co se týče chuti, kaki jistě potěší každého. Je jemné, medové a příjemně sladké, takže je vhodné jak pro dospělé, tak pro děti.
Jaké jsou výhody konzumace kaki? Mimořádné vlastnosti božského ovoce
Kaki, čínská pochoutka, je skutečnou vitamínovou bombou a má pro tělo řadu pozitivních vlastností. Není proto divu, že o tomto exotickém ovoci mluví stále více lidí. Obsahuje mimo jiné vitaminy A, C, K a vitaminy skupiny B, které podporují metabolismus a nervový systém. Je také vynikajícím zdrojem minerálních látek včetně draslíku, hořčíku, vápníku a manganu.
Toto ovoce je také dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení, metabolismus a pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu. Při hubnutí se proto vyplatí sáhnout po kaki. Kromě toho je toto božské ovoce bohaté na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a polyfenoly, které bojují proti volným radikálům, chrání buňky a podporují imunitní systém. Je také zdrojem betakarotenu, který pečuje o náš zrak.
Kaki díky svému bohatství složek podporuje organismus na mnoha úrovních. Mimo jiné podporuje imunitu, pečuje o zdraví kůže a očí, reguluje trávení, podporuje správnou činnost srdce, pomáhá udržovat zdravý krevní tlak a má antioxidační vlastnosti. Nelze popřít, že toto exotické ovoce je obdivováno pro svou všestrannost a cennou výživovou hodnotu.
Jak zařadit kaki do svého jídelníčku? Kupte si ho v supermarketu a s chutí ho snězte.
Kaki, pro mnohé známé jako persimony, lze stále častěji najít v mnoha supermarketech. Když víte, kolik výhod přináší, určitě využijete příležitosti a příště si ho přidáte do košíku. Zvláště proto, že kaki se dá jíst na mnoho různých způsobů.
Je to mimořádně všestranné ovoce, které je vynikající i syrové. Zralé kaki lze jíst rovnou nakrájením na kousky nebo konzumací šťavnaté dužiny lžičkou. Toto božské ovoce se vyplatí používat také jako zdravou přísadu do koktejlů a smoothies. Díky tomu získají příjemnou sladkost, krémovou konzistenci a také řadu dalších užitečných vlastností.
Kaki může být také zajímavou přísadou do salátů, protože se dobře kombinuje mimo jiné s rukolou, sýrem feta a granátovým jablkem. Zajímavé je, že se může podávat i teplé, protože je vhodné k zapékání. Díky všestrannosti tohoto exotického ovoce ho snadno zařadíte do svého každodenního jídelníčku.
dříve hlášené
Zapomeňte na vaření zelí pro plněné zelí.