Takový chléb byste v žádném případě neměli jíst. Obsahuje tuny chemikálií a cukru.

by Šéfkuchař

Toastový chléb je v České republice velmi oblíbený, a to především z praktických důvodů. Po otevření balení vydrží krajíce čerstvé až 2 týdny. Nemusíte každý den chodit do pekárny pro chleba, stačí ho hodit do toustovače a snídaně je téměř hotová. Nejedná se však o zdravé řešení. Při pravidelné konzumaci mohou vést k cukrovce 2. typu.

Při porovnání složení toastového a celozrnného chleba jsou vidět výrazné rozdíly. V prvním případě je seznam složek mnohem delší. V případě chleba však „více“ neznamená „lepší“. Čím méně ingrediencí, tím je výrobek přírodnější. Toastový chléb obsahuje mnoho dalších látek, které zlepšují chuť a prodlužují trvanlivost, což by mělo být sporné.

Jak opečený chléb působí na organismus?

Přestože toustový chléb neobsahuje látky, které by přímo ohrožovaly zdraví, odborníci na výživu zdůrazňují, že je méně zdravý než jeho tradiční protějšek. Je plný prázdných kalorií, které dodávají dočasný příval energie. Po chvíli účinky injekce odezní a vy máte chuť zase něco sníst. To je noční můra pro lidi na redukční dietě. Celozrnné pečivo, bohaté na vlákninu a minerály, zůstává ideální volbou pro zdravé .

Přestože se při počáteční výrobě toastového chleba používají zrna bohatá na vitamíny a minerály, procesem mletí pšenice na mouku klesají tyto hodnoty téměř na nulu. Velké množství kalorií zůstává zachováno, především díky vysokému obsahu sacharidů. Ve 100 g toastového chleba je 247 kcal a 47,6 g sacharidů .

Jak se toastový chléb připravuje?

Toastový chléb je uvnitř měkký a pružný. Každý plátek je obklopen přesně stejnou rumělkovou tenkou slupkou. Po ohřátí v toustovači chléb zezlátne a je křupavý. Tento druh chleba je v obchodech k dostání v různých podobách. Nejčastěji se jedná o čtvercové plátky, ale existují i trojúhelníkové nebo hvězdicovité plátky. Díky balení do speciální fólie vydrží chléb čerstvý až 2 týdny.

Toastový chléb se vyrábí z kynutého těsta v pekárnách, kde se klade velký důraz na čistotu výrobního procesu. Dříve se používalo velké množství droždí, což mělo negativní vliv na chuť. V současnosti se používají kvasnice, které snesou vysoké dávky kyseliny propionové a soli.

Co je v toastovém chlebu?

Vzorek toastového chleba obsahuje následující složky:

  • 65 % pšeničné mouky,
  • voda,
  • kváskový pšeničný chléb,
  • 2,8 % koncentrovaného másla,
  • droždí,
  • sůl,
  • cukr,
  • fazolová mouka,
  • úprava mouky: kyselina askorbová,
  • regulátor kyselosti: octan sodný, ethylalkohol.Takový chléb byste v žádném případě neměli jíst. Obsahuje tuny chemikálií a cukru.

Přestože konzumace krajíce tohoto chleba dodává díky obsahu másla vitamíny A, D, E a K, složky jako sůl, cukr a konzervanty mají na organismus negativní vliv.

Nadměrné množství soli může vést k vysokému krevnímu tlaku. Cukr zvyšuje glykemický index výrobku, což může přispívat ke kolísání hladiny cukru v krvi. Prostředky na úpravu mouky (kyselina askorbová) a regulátory kyselosti (octany sodné) se při výrobě potravin hojně používají, ale jejich nadměrné používání může mít nežádoucí účinky, jako jsou gastrointestinální problémy nebo alergické reakce.

Zvolte zdravější alternativu

Podle odborníků jsou tousty dietní pastí. Vzhledem k jeho složení a výživové hodnotě se nedoporučuje ke každodenní konzumaci. V kombinaci s jinými zdroji bílkovin, vitamínů a minerálů se může stát součástí pestré stravy za předpokladu, že tento výrobek čas od času zkonzumujete. Mnohem zdravější alternativou je celozrnný žitný chléb.

dříve hlášené

Zapomeňte na pouhé vaření zelí pro plněné zelí.

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment