Krémová polévka z červené čočky je lahodný a vydatný pokrm, který si zamiluje každýmilovník krémových polévek. Je to ideální recept pro chladné dny. Skvěle chutná, zahřeje a má velkou výživovou hodnotu.
Doba vaření: 1 hodina a 20 minut
Složení:
- červená čočka – hmotnost před vařením1 šálek – 200 g
- rajčatová dřeň nebo protlak1 plechovka – 400 g
- voda nebo zeleninový vývar380 ml – asi 1,5 šálku
- rozpuštěné máslo nebo olivový olej40 g
- šlehačka 30%100 ml
- brambory500 g
- velká cibule180 g
- střední mrkev130 g
- česnek2-3 stroužky
- čerstvá citronová šťáva2 polévkové lžíce
- sůl1,5 ploché čajové lžičky
- pepř, sladká paprika a oregano po půl ploché lžičce
- chilli papričky a cukru po 1/4 ploché lžičky
Čočková krémová polévka
Celou polévku uvařte v jednom hrnci. Na pánvi nemusíte nic smažit zvlášť. Nezapomeňte, že při bezlepkové dietě kupujete bezlepkové přísady a koření. Kalorie nebyly počítány s přidáním polévky (mozzarella, trocha olivového oleje, chléb, chilli papričky a koriandr). Než se pustíte do přípravy tohoto pokrmu, doporučuji vždy nejprve přečíst celý recept. V obsahu uvádím spoustu zajímavostí a náhrad některých surovin a doporučuji, kdy a kde začít jako první.
Krok 1: Opečte zeleninu
Do hrnce, ve kterém plánujete vařit polévku, přidejte 40 g přepuštěného másla. Do rozehřátého tuku vložte oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli. Cibuli smažte v hrnci bez pokličky na nižším výkonu hořáku asi 5 minut, dokud nezprůhlední. Poté přidejte dva nebo tři oloupané a nadrobno nakrájené stroužky česneku a oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev. Vše opékejte dalších 10 minut bez pokličky.
Tip: ghí lze částečně nebo zcela nahradit kvalitním olivovým nebo jiným olejem na smažení nebo i kokosovým olejem.
Krok 2 : Přidejte suroviny a vařte.
Dále do hrnce nalijte 1,5 šálku vody (můžete použít i lehký zeleninový vývar). Přidejte 500 g oloupaných a na malé kousky nakrájených brambor, 400 g rajčatové dužiny nebo passaty a 200 g (jeden šálek) červené čočky propláchnuté ve studené vodě. Nakonec přidejte koření: 1,5 ploché lžičky soli; po půl lžičce pepře, sladké papriky a oregana; po 1/4 ploché lžičky chilli papričky a cukru. Vše promíchejte a přikryjte pokličkou. Polévku vařte asi 30 minut, dokud brambory nezměknou.
Tip 1: Polévka bude hotová asi za 15 minut, pokud si nakrájené brambory předem uvaříte zvlášť. Když je přidáte (syrové) do polévky s rajčaty, budou potřebovat více času na změknutí.
Tip 2: Oregano můžete nahradit tymiánem a konzervovaná rajčata můžete nahradit čerstvými (bez slupky).
Krok 3 : Přilijte smetanu a citronovou šťávu.
Po této době můžete polévku vypnout. Vlijte do ní 100 ml 30% šlehačky. Přidejte také dvě lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (ne kyselinu citronovou nebo koncentrát z láhve). Polévka vznikne velmi hustá a po vychladnutí ji lze považovat i za paštiku. Pokud dáváte přednost lehčím polévkám, přidejte trochu vývaru podle vlastního výběru (zeleninového nebo drůbežího), zamíchejte, zkontrolujte chuť a případně dochuťte.
Tip: 30 % smetanu lze u polévek a omáček nahradit 18 % smetanou, běžným mlékem nebo kokosovým mlékem.
Krok 4: Polévku zamíchejte a podávejte.
Polévku rozmixujte dohladka, například ručním mixérem nebo džbánkovým mixérem. Zkontrolujte chuť čočkové krémové polévky a rozhodněte se přidat ještě trochu soli, pepře nebo například zázvorový prášek či chilli papričku – pro pikantnost.
Můj tip na servírování: vodní mozzarella; čerstvě nasekaný koriandr nebo petržel; koření Shichimi – japonské s chilli papričkami; kapka oleje; čerstvý chléb.
K polévce se hodí také lžíce zakysané smetany nebo mascarpone. Krutony a vzdušný hrášek jsou vždy skvělým doplňkem krémových polévek.