Koblihy jsou jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Jak připravit dokonalé, kulaté, lahodné, čerstvé, voňavé a teplé koblihy? Stačí použít jednoduchý, ale osvědčený recept.
Jak připravit dokonalé koblihy z 1 kg mouky?
Jaká je nevýhoda výroby domácích koblih? No, většinou jsou tak dobré, že rychle zmizí a my litujeme, že jsme jich neupekli víc. Proto, abychom tuto chybu neudělali, vyplatí se vzít 1 kg mouky, díky které úspěšně upečeme několik desítek koblih.
Pamatujte, že dokonalé koblihy se vyznačují měkkým, jemným, vlhkým a nadýchaným těstem, dokonale propečenou kůrkou a lahodnou náplní, která nesmí být příliš sladká. Je čas vyhrnout si rukávy a pustit se do práce!
Homemade doughnuts with 1kg of flour – ingredients:
Na výrobu domácích koblih budeme potřebovat následující suroviny: 1. Mouku z 1 kg mouky :
- Potřebujeme: 1 kg hladké mouky,
- 100 g čerstvého droždí,
- 90 g moučkového cukru,
- 0,5 litru mléka,
- 9 žloutků,
- 100 g másla,
- 1 lžíce cukru,
- sklenici alkoholu,
- oblíbený džem,
- sádlo na smažení.
Domácí koblihy z 1 kg mouky – recept
Nejdříve je třeba připravit maltu. K tomu rozdrobíme droždí, dáme ho do mísy a zalijeme teplým mlékem. Nezapomeňte, že mléko by nemělo být příliš teplé, protože vysoká teplota nepříznivě ovlivní „práci“ droždí. Do jedné misky nasypte jednu lžíci cukru a tři lžíce mouky. Vše promíchejte a dejte na teplé místo kynout.
Když droždí vzejde, smícháme ho se zbytkem mouky, přidáme žloutky, moučkový cukr a vše promícháme. Přidáme trochu alkoholu (nepovinné) a promícháme. Tato přísada má zabránit tomu, aby těsto absorbovalo příliš mnoho tuku.
Těsto důkladně prohněteme, po několika minutách tohoto procesu přidáme rozpuštěné máslo a znovu hněteme, dokud není pružné. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout.
Když těsto řádně vykyne, čistýma rukama z něj odlomte menší kousky, rozválejte je a přidejte trochu oblíbené marmelády. Poté těsto slepte dohromady a vytvořte kouli. Připravené „syrové“ koblihy položte na pomoučenou pracovní desku.
Na pánvi rozehřejte kvalitní sádlo. Opatrně do něj namáčejte kuličky těsta a smažte je po obou stranách, dokud slupky nezhnědnou. Usmažené koblihy položte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk . Na závěr koblihy posypeme moučkovým cukrem.
Již dříve jsme vás informovali o
Legendární sušenky z České republiky. Vzpomínka na dětství.