Telecí maso je jedno z nejkřehčích a nejchutnějších mas, které můžete v obchodě koupit. Vyniká nejen svou jedinečnou chutí, ale také cennými zdraví prospěšnými vlastnostmi, díky kterým podporuje naše zdraví a správné fungování organismu. Prozradíme vám, jak ji připravit, pokud se rozhodnete zařadit ji do svého jídelníčku. Zjistěte, proč byste to měli udělat.
Toto jemné maso posiluje náš organismus a dodává mu většinu základních živin. Přečtěte si, jak ho připravit
Za telecí maso se považuje maso zvířete, jehož hmotnost před porážkou nepřesáhla 300 kg. Je to červené maso vyznačující se křehkostí a chutí. Je lehce stravitelné, má světle růžovou barvu a obsahuje méně tuku než ostatní druhy masa. Díky tomu vyniká svými zdraví prospěšnými vlastnostmi.
Proč byste měli jíst telecí maso?
Telecí maso je zdravé maso, které obsahuje mnoho živin. Díky nim podporuje náš organismus tím, že mu dodává ty nejdůležitější složky. Maso obsahuje především velké množství lehce stravitelných bílkovin. Ve 100 g obsahuje až 20-24 g bílkovin. Obsahuje také minerální látky, jako je zinek, draslík, vápník, železo, hořčík, sodík a fosfor, a také vitaminy skupiny B.
Telecí maso obsahuje také kyselinu linolovou CLA. Jedná se o druh tuku s výjimečnými zdravotními účinky. Jeho konzumace pomáhá urychlit odbourávání tukové tkáně, zlepšuje mineralizaci kostí a má antibakteriální a antioxidační vlastnosti. Zpomaluje tak proces stárnutí organismu, eliminuje škodlivé účinky volných radikálů a zabraňuje vzniku mnoha onemocnění, jako je ateroskleróza nebo cukrovka typu B.
Obsah vitaminů skupiny B, jako je thiamin, riboflavin a niacin, zase podporuje správnou činnost srdce a oběhového systému, pozitivně ovlivňuje mozek a nervový systém, stejně jako kůži a sliznice.
Telecí maso obsahuje také velké množství železa, které je důležité zejména pro lidi trpící anémií. Kromě toho má velké množství kolagenu obsaženého v telecím mase pozitivní vliv na vývoj kostí u dětí a také na kosti a klouby u starších osob.
Kolik stojí telecí maso?
Je to poměrně drahé maso, proto si ho mnoho lidí vybírá jen výjimečně. Díky jeho jedinečné chuti a mnoha zdravotním benefitům však stojí za to zařadit ho do našeho jídelníčku. Kilogram telecího masa může v závislosti na dodavateli a kvalitě stát 300 až 600 Kč. V některých případech může jeho cena dosáhnout i 900 Kč za kilogram. Za kosti a vnitřnosti zaplatíme méně.
Najdeme je v řeznictvích a supermarketech. Velký výběr a atraktivní ceny poskytují takéinternetové obchody. Před nákupem telecího masa se však ujistěte, že pochází od spolehlivého dodavatele a má příslušné certifikáty potvrzující jeho vysokou kvalitu.
Jak připravit telecí maso?
Telecí maso je křehké maso, které vyžaduje správnou přípravu, aby se plně projevila jeho chuť. Nezapomeňte, že při příliš dlouhé přípravě se toto maso rychle vysušuje. Z tohoto důvodu dávejte pozor, abyste ho nepřevařili.
Před pečením nebo grilováním by se telecí maso mělo marinovat. To zajistí šťavnatost masa a hlubší chuť. Můžete použít olivový olej, česnek, oblíbené bylinky, citronovou šťávu nebo balzamikový ocet.
Pokud telecí maso pečeme, musíme být velmi opatrní. Krátké opékání na mírném až středním ohni, které trvá asi 2-4 minuty z každé strany, stačí k tomu, aby byl kus masa měkký a šťavnatý. V troubě často stačí 25-40 minut v závislosti na velikosti formy, ve které telecí pečeme. U tohoto druhu masa je velmi důležitý odpočinek. Vyplatí se mu věnovat asi 5-10 minut, aby se šťávy v něm obsažené rovnoměrně rozprostřely. Teprve po této době maso nakrájíme.
Telecí maso se dobře hodí k zelenině, zejména k té, která dušením získá zvláštní chuť. Vyplatí se ho kombinovat s cibulí, celerem, mrkví nebo bramborami. Nejenže dodají masu další chuť, ale také pomohou udržet maso vlhké.