V zahraničí se konzumuje, ale v České republice je stále málo známá. Má nízký glykemický index, působí dobře na zrak, únavu a nespavost.

by Šéfkuchař

Toto ovoce, které je ve světě stále oblíbenější, je u nás zatím málo známé. A je to škoda, protože má mnoho zdraví prospěšných látek – zjistěte, proč byste kumquat měli zařadit do svého jídelníčku a s čím ho v kuchyni kombinovat.

Kumquat je „zlatý pomeranč“.

Už samotný název zní pro mnohé záhadně – kumquat pochází z jižní Číny. Pěstuje se již v Japonsku, na Blízkém východě, ale i ve Spojených státech a některých evropských zemích. Nazývá se „zlatý pomeranč“, je to až 4,5 m vysoký okrasný keř, který plodí stovky oranžově zlatých plodů s výraznou oranžově zlatou barvou. Kumquaty mají jedinečnou chuť, které je těžké odolat – kdo je jednou ochutná, bude je chtít jíst častěji.

Rostlinu lze pěstovat nejen venku, ale i v květináči v interiéru. Zakoupit ji můžete v některých papírnictvích a také na internetu.

Jaké jsou vlastnosti kumkvátu?

Ne nadarmo zájem o kumquat roste po celém světě – má mnoho vitamínů a zdravotních vlastností. Mimo jiné je cenným zdrojem: vitamínů C, E, A a vitamínů skupiny B. V případě kumkvátu se jedná o velmi cennou potravinu. Má také vysoký obsah zinku, sodíku, draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku.

„Zlatý pomeranč“ je také zdrojem vlákniny a zdravých tuků. Kumquat má pozitivní vliv na pokožku a chrání oči před nemocemi, jako jsou: zelený nebo šedý zákal. To však nejsou jediné výhody konzumace tohoto asijského ovoce. Když po něm sáhnete, můžete mimo jiné: snížit riziko rakoviny, snížit hladinu cholesterolu a podpořit trávení.

Kumquat také podporuje imunitní systém a má uklidňující účinek při podráždění. Má nízký glykemický index, takže se doporučuje v jídelníčku lidí s cukrovkou.

Doporučuje se také lidem trpícím aterosklerózou, trpícím zácpou nebo bojujícím s obezitou.

Jak jíst kumquat?

Jak jíst kumquat? Asijské ovoce chutná příjemně v syrové podobě, pokud se jí se slupkou. „Zlatý pomeranč“ se však vyplatí využít při přípravě různých druhů salátů. Výborně se hodí také k masovým pokrmům.

Pokud chcete připravit lahodný dezert s jedinečnou chutí, kumquat se bude dobře hodit i zde. Hodí se také k výrobě džemů, marmelád a kompotů.

You may also like

Leave a Comment