Med je fantastickým doplňkem mnoha věcí. Hlavně do čaje, protože někdy je fajn odložit cukr a zkusit něco jiného. Zvlášť když je med velmi zdravý. Někteří lidé si však myslí, že tato sladká pochoutka nemá žádnou trvanlivost. Bohužel tomu tak není. Určitě se seznamte s tím, co se stane, když se na medu objeví povlak nebo bublinky.
Existuje v České republice dobrý med?
Med se hodí k čaji, sendvičům a různým druhům koláčů. Kromě toho, že je chutný, je také velmi zdravý. Česká republika se pyšní bohatou historií včelařství – a má k tomu dobrý důvod – náš med je považován za jeden z nejlepších na světě. To je jistě velký důvod ke spokojenosti .
Jaké vlastnosti má med?
Kromě úžasné sladké chuti má med také zdraví prospěšné vlastnosti . Především obsahuje živiny , včetně vitaminů a minerálů, které mají pozitivní vliv na náš organismus. Kromě toho má také antibakteriální vlastnosti . Přidáním medu do našeho jídelníčku podpoříme náš imunitní systém a zlepšíme trávení. Pokud trpíte kašlem a bolestmi v krku, tato pochoutka vás jistě uklidní.
Kdy se med kazí?
Není to však tak pestré, jak by se mohlo zdát. Med je krátkodobý a může ztratit své vlastnosti. Zejména pokud je nalétaný . Pokud med změnil kyselou chuť na nakyslou chuť a vůni podobnou pivu, začal kvasit. Bílé šupinky a vzduchové bubliny na povrchu medu mohou znamenat růst kvasinkových bakterií. Takový med lze samozřejmě uchovat zahřátím na 80 °C, ale tento proces ho bohužel připraví o mnoho cenných živin .