Banány, které mají hnědou nebo černou barvu, nevypadají příliš lákavě. Otázka, zda jsou ještě jedlé, je tedy nasnadě. Zde najdete odpověď.
Hnědé a černé skvrny na mnoha druzích ovoce znamenají nedostatek čerstvosti nebo dokonce hnilobu. Také slupka zralých banánů při delším skladování hnědne a následně černá. Vyvstává otázka: jsou bezpečné ke konzumaci?
V tomto článku najdete odpověď a dozvíte se, kdy byste staré banány opravdu neměli jíst.
Užitečné vědět: Banány jsou tropické ovoce a do České republiky se dovážejí z dalekých zemí. To vede k vysokým emisím CO 2. Z tohoto důvodu byste banány neměli kupovat příliš často. Při nákupu věnujte pozornost bio kvalitě.
Konzumace hnědých a černých banánů: Je to bezpečné?
Hnědá barva zralých banánů naznačuje, že škrob se přeměňuje na cukr.
Stručná odpověď zní ano, ve většině případů můžete bezpečně jíst banány, které zhnědly nebo zčernaly.
Změněná barva slupky jednoduše značí vyšší stupeň zralosti ovoce. Proces tmavnutí signalizuje, že banán produkuje cukr. Čím je banán zralejší, tím více rezistentního škrobu obsahuje a přeměňuje se na cukr. Z tohoto důvodu jsou hnědé a černé banány chuťově mnohem sladší než zelené a světle žluté banány.
Hnědé a černé banány jsou dokonce zdravé:
- Zralé banány s vysokým obsahem cukru jsou lépe stravitelné. Je to dáno také jejich měkčí konzistencí. Lehce stravitelná vláknina obsažená ve zralých banánech také pomáhá při zácpě.
- Jsou vhodné i jako rychlý zdroj energie při sportu nebo během přestávky v práci . Je to proto, že cukr v nich obsažený se rychleji dostává do krevního oběhu.
- Zralé banány mohou zmírnit pálení žáhy. Banány obsahují draslík, který neutralizuje žaludeční kyseliny. Kromě toho může konzumace zralých banánů vytvořit v žaludku ochrannou vrstvu hlenu.
Tolik cukru je v banánu
Sladké ovoce je pro mnoho lidí součástí každodenního života – ať už jako svačina nebo v ranním müsli,…
Když nemůžete jíst hnědé a černé banány
I když jsou banány s hnědou nebo černou slupkou bezpečné ke konzumaci, ovoce přesto nevydrží věčně. Aby banány tak rychle neztmavly, měli byste je správně skladovat. Pokud banán vykazuje známky plísně nebo má kvasný a hnilobný zápach, neměl by se nikdy jíst .
Důležité: Obecně platí, že velmi zralé banány by se měly jíst pouze s mírou. Konzumace příliš velkého množství zralých banánů může být nezdravá i kvůli vysokému obsahu cukru.
Zpracování zralých banánů: tipy
Protože jsou hnědé a černé banány obzvláště sladké a měkké, jsou ideální jako přísada do dezertů:
- Zralé banány jsou ideálním sladidlem pro zdravé banánové koktejly nebo banánové mléko.
- Samozřejmě nemohou chybět jako hlavní ingredience v domácím banánovém chlebu nebo banánovém koláči.
- Banánové lívance se zralými banány jsou vynikající k snídani nebo pozdní snídani .
- Ze zralých banánů můžete také snadno připravit veganský krém nebo banánovou zmrzlinu.
již dříve informoval o
Ovoce s máslovou příchutí nahrazuje vydatnou svačinu.