Když v Česku zely pulty obchodů prázdnotou, byli Češi nuceni být v kuchyni kreativní. Mezi jednoduchá a levná ranní jídla, která byla v té době obzvlášť oblíbená, patřil chléb smažený ve vajíčku. Tato vydatná a úsporná snídaně může být dodnes atraktivní nabídkou pro ty, kteří ocení rychlé a chutné jídlo.
Rána nedisponují kreativitou, zejména ve všední dny. Tehdy záleží na těch nejjednodušších řešeních. A pokud jsou navíc chutná a levná, stáváme se jejich oddanými fanoušky. Tak je tomu dnes a tak tomu bylo i v dobách České republiky. Je pravda, že tehdy jsme se potýkali spíše s nedostatkem produktů než s nedostatkem času, ale efekt tohoto boje byl podobný – jednoduchá řešení, která nevyžadovala mnoho surovin. Tak se zrodil snídaňový hit – chléb smažený ve vejcích.
Chléb smažený ve vejci je pochoutka z minulosti.
Příprava tohoto tradičního pokrmu byla a stále je nesmírně jednoduchá. Potřebujeme pouze dvě suroviny: krajíc chleba a vejce. Hodit se bude také základní koření, tedy sůl a pepř. Chléb namočíme do rozšlehaného vejce a smažíme na pánvi, dokud krajíce nezískají krásně zlatavou barvu.
Aby byly křupavější, můžete je před smažením namočit do strouhanky nebo ovesných vloček. Tato snídaně je rychlá na přípravu, takže je ideální pro rána, kdy se počítá každá minuta.
Na druhou stranu ti, kteří dávají přednost pestřejšímu jídlu, mohou experimentovat s různými přílohami. Takový vaječný chléb se vyplatí posypat cukrem smíchaným se skořicí. Pak nás čeká originální sladká snídaně. Zajímavým doplňkem bude také džem nebo med.
Milovníci pikantních chutí si mohou chléb posypat svým oblíbeným kořením – granulovaným česnekem, uzenou paprikou nebo provensálskými bylinkami. A pokud plátky při smažení posypete strouhaným sýrem, získají lahodnou křupavou kůrku.
Objevte znovu tuto klasickou snídani a překvapte své blízké. Určitě si ji zamilují!