Vydatná bramborová polévka je vynikající zejména v zimních měsících. Důležitou roli v ní hraje správné koření. Zde se dozvíte, čím bramborovou polévku dochutit, aby byla obzvlášť vydatná.
Bramborová polévka patří ke klasice podzimní a zimní kuchyně. Její příprava je snadná a vyžaduje pouze několik základních surovin.
Abyste maximalizovali chuť surovin, je také důležité bramborovou polévku dobře dochutit. Máte k dispozici celou řadu možností, od klasického minimalismu až po neobvyklejší chuťové experimenty.
Bramborovou polévku ochuťte klasicky .
Klasická trojice koření do bramborové polévky je sůl, čerstvě mletý černý pepř a muškátový oříšek. Zvláštní chuť muškátového oříšku obvykle dobře ladí s bramborovými pokrmy, a proto je pro dochucení bramborové polévky ideální.
Pokud je pro vás tato jednoduchá kombinace příliš jednoduchá, můžete do bramborové polévky přidat i další příchutě. Tři základní druhy koření můžete doplnit majoránkou, lžičkou středně ostré hořčice nebo malým množstvím křenu. Vydatnou chuť dodá také vařený bobkový list nebo jemně nastrouhaný bobkový list.
Při nákupu koření hledejte pečeť bio. Bio koření můžete zakoupit online.
Sezónní bramborová polévka: takhle jinak chutná
Kromě klasického koření můžete při úpravě bramborové polévky experimentovat i s jinými příchutěmi.
- Bylinky :Středomořské bylinky se dobře hodí k chuti brambor a zpestří klasickou polévku. Obzvláště dobrý je rozmarýn a tymián, ale použít lze i oregano. Tyto bylinky je vhodné používat s mírou a polévku pečlivě ochutnávat – měly by být patrné jako jemný tón a neměly by příliš dominovat.
- Pikantní: pokud máte rádi pikantní, můžete do bramborové polévky přidat také trochu chilli papričky nebo chilli soli, kajenského pepře nebo pálivé papriky. Pro vydatnou polévku s mírnou pikantností se hodí také sladká mletá paprika.
- Exotika: Bramborová polévka získá nádech indické kuchyně, pokud do ní přidáte trochu kari a kokosového mléka. Měli byste však také pečlivě ochutnat a ujistit se, že tyto příchutě příliš nenarušují charakteristickou chuť polévky.
Bramborovou polévku okořeňte čerstvými přísadami.
Místo práškového koření a sušených bylinek na dochucení bramborové polévky se hodí i jemně nasekané čerstvé bylinky. Ty by se měly do polévky přidávat těsně před koncem vaření, aby si zachovaly svou chuť (a co nejvíce prospěšných látek).
Kuchyňským všelékem, který lze také použít ke kořenění bramborové polévky, je petrželová nať. Bramborovou polévku můžete připravit se středomořským kořením a čerstvým rozmarýnem, tymiánem nebo oreganem namísto sušené verze. K dochucení bramborové polévky lze použít takéčerstvou šalvěj – dobře se hodí k tymiánu.
Kromě bylinek můžete použít i další čerstvé suroviny, které dodají bramborové polévce více chuti. Klasická zelenina do
polévky, jako je celer, mrkev nebo pórek, vytvoří vydatný základ. Vydatnou bramborovou polévku můžete připravit také s jemně nakrájenou cibulí a trochou česneku.