Je pravda, že káva s mlékem je škodlivější než běžná káva?

by Šéfkuchař

Káva s mlékem, oblíbený nápoj mnoha lidí, ať už jde o jemné latté nebo vzdušné cappuccino, se ukazuje být mezi odborníky důvodem k diskusi.

Někteří argumentují neslučitelností kávy a mléka, jiní neopodstatněností takových tvrzení. Pojďme zjistit, na čem jsou tyto rozpory založeny a zda stojí za to vzdát se požitku z vychutnávání oblíbeného nápoje.

Jádrem sporu je účinek tříslovin obsažených v kávě. Tyto látky mohou skutečně snižovat vstřebávání některých minerálů, zejména vápníku, který je hojně obsažen v mléce. Doktorka věd, odbornice na výživu a vedoucí výzkumná pracovnice v oblasti výživy a biotechnologií, v komentáři k tomuto problému poukazuje na možné snížení biologické dostupnosti vápníku při současné konzumaci kávy a mléka. To znamená, že tělo vstřebává méně vápníku, než kdyby se tyto produkty konzumovaly odděleně.

Je však důležité pochopit nuance. Za prvé, snížení vstřebávání vápníku neznamená jeho úplné zablokování. Tělo stále získá z mléka určitý vápník, i když v menším množství, než kdyby se mléko konzumovalo samostatně. Za druhé, vápník není výlučně obsažen v mléce. Nachází se v mnoha dalších potravinách: sýrech (zejména tvrdých), rybích konzervách (například sardinky), luštěninách (fazole, hrách, čočka), zelené listové zelenině (špenát, zelí). Pestrá strava bohatá na vápník může snadno kompenzovat případné snížení vstřebávání vápníku z mléka při konzumaci kávy.

Tvrzení, že káva a mléko jsou zcela neslučitelné, je tedy přehnané. Ano, kávové třísloviny mírně snižují vstřebávání vápníku z mléka, ale to není katastrofální, zejména při vyvážené stravě. Pokud získáváte dostatečné množství vápníku z jiných zdrojů, neměla by vás mírná konzumace kávy a mléka znepokojovat.

Je také důležité dávat pozor na množství kávy, které konzumujete. Jak upozorňuje Natalia Denisová, optimální je konzumovat maximálně 3-4 šálky kávy denně. A pokud možno bez cukru, který do nápoje přidává prázdné kalorie a negativně ovlivňuje zdraví.Je pravda, že káva s mlékem je škodlivější než běžná káva?

Závěrem lze říci, že požitek z oblíbeného latté nebo cappuccina by neměl být zastíněn obavou z neslučitelnosti produktů. Mírná konzumace kávy s mlékem jako součást vyvážené stravy nepředstavuje ohrožení zdraví. Místo toho, abyste se svého oblíbeného nápoje zcela vzdali, zaměřte se na konzumaci rozmanitých potravin a dodávejte svému tělu nezbytné mikroživiny z různých zdrojů. A samozřejmě si vychutnejte jeho chuť!

You may also like

Leave a Comment