Italové ho milují, Češi si ho spojují s těžkými časy. Salát má prvotřídní chuť.

by Šéfkuchař

Italská kuchyně potěší výběrem vynikajících pokrmů z vynikajících surovin. Proto mohou být pokrmy s mortadelou na jídelním lístku italských restaurací skutečným překvapením. Italové mortadelu milují, skvěle se hodí k pizze nebo panini. Je třeba dodat, že italská mortadella je klobása s historií, která se od české „pochoutky“ výrazně liší.

V České republice se mortadela často objevovala na sendvičích. Tato uzenina se vyráběla z rozemleté směsi masa a velkého množství tuku, takže nebylo zcela jasné, jaké ingredience se v ní nacházejí. Oblíbené byly takémortadellové řízky v chlebíčcích, které byly pro někoho lahůdkou, zatímco jiní na ně vzpomínali jako na „kulinářskou noční můru“. Dnes jsou pokrmy s italskou mortadelou považovány za skutečnou specialitu. Pokud ji uvidíte v obchodě, můžete si ji bez obav přidat do košíku. V následujícím článku vám poradíme, k čemu mortadelu podávat a jak z ní připravit slavnostní salát.

Mortadella je klobása s historií.

Původní italská mortadella pochází z Boloně. Ačkoli byla známá již ve 14. století, oficiální recept na tuto masovou pochoutku pochází pravděpodobně z roku 1661. V Čechách je spojována s levným výrobkem spíše nevalné kvality, ale ve slunné Itálii v 17. století bylo toto maso pochoutkou šlechty a měšťanů. Její název pravděpodobně pochází od nádoby používané k mletí masa, „mortaria“. Jiné zdroje mu přisuzují latinské „farcimen myrtatum“, což znamená studené maso s přídavkem jemně mletého masa s myrtou.Italové ho milují, Češi si ho spojují s těžkými časy. Salát má prvotřídní chuť.

Z čeho se mortadela vyrábí? Toto vařené růžové maso se vyrábí z velmi jemně rozdrceného vepřového masa nebo ze směsi vepřového a telecího masa. Mortadella je poměrně tučná, protože obsahuje také sádlo. Dochucuje se hořčičnými semínky a pepřem a oblíbenou přísadou jsou pistácie.

S čím mortadelu podávat?

Mortadella se stejně jako ostatní kusy masa skvěle hodí na sendviče. V italských pekárnách a restauracích ji můžete najít v panini, které se často podávají teplé, připravené s ciabattou a dalšími přílohami, jako je mozzarella nebo rajčata. Hodí se také na pizzu, která se nejčastěji podává s burattou, měkkým italským sýrem a pistáciovým pestem. Používá se také k přípravě náplní do raviol a tortellini, italské odrůdy knedlíků. Můžete ji také použít k přípravě slavnostních salátů. V této verzi však Italům pravděpodobně chutnat nebude.

Mortadella salát – recept

  • 220 g mortadely,
  • 100 g žlutého sýra,
  • 4 nakládané okurky,
  • 1 šalotka,
  • 2 lžíce majonézy,
  • 1 lžíce hořčice,
  • 1 stroužek česneku,
  • pepř podle chuti,
  • trochu citronové šťávy,
  • nasekaná petrželová nať.

Mortadellu a okurky nakrájejte na tenké proužky. Šalotku nakrájejte najemno a sýr nastrouhejte. Česnek prolisujeme přes lis. Všechny ingredience vložte do mísy. Přidejte majonézu, hořčici, citronovou šťávu, pepř podle chuti a nasekanou petrželku. Vše důkladně promíchejte.

Dříve jsme řekli Správný způsob, jak se vypořádat s nespavostí

You may also like

Leave a Comment