Zimní prázdniny jsou nyní jednou z mála příležitostí vidět sníh. Zatímco velká část země už vykazuje známky jara, na horách se sjezdovky rozjíždějí na plné obrátky. Ti, kteří touží po větší bělosti, míří na dovolenou do Rakouska a Itálie. Po náročném pobytu na svahu není nic chutnějšího než teplé domácí jídlo. Chcete-li během dovolené ušetřit čas i peníze, připravte si chutná hotová jídla ve sklenicích.
Když se chystáte na letní dovolenou, málokdo přemýšlí o balení obědů do sklenic. Velká dostupnost sezónního ovoce a zeleniny a touha ochutnat místní kuchyni vybízí k obědům venku. Na zimní dovolené je to něco jiného. Po mnoha hodinách strávených na svahu je příjemné ubytovat se na chatě nebo v bytě. Večeře připravená za 5 minut je dar z nebes.
Co si vzít na dovolenou ve sklenicích?
Pro přípravu rychlé zahřívací večeře v zimě jsou nejlepší omáčky se zeleninou, luštěninami nebo masem. Do litrové sklenice se vejdou porce pro 3-4 osoby. Pro takový pokrm stačí připravit rýži, těstoviny nebo obiloviny. Dobré jsou také polévky v plechovkách, například vývar, rajská polévka nebo okurková polévka. Horký a výživný vývar má navíc tu výhodu, že si ho můžete vzít s sebou v termosce na svah.
Jak uvařit vývar ve sklenici?
Zeleninový vývar bez masa je nejlepší vzít si s sebou na svah . Je chutný, aromatický a skvěle se hodí k pití. Uvařte vývar z čerstvé zeleniny a pak ho nalijte do čistých, sterilizovaných sklenic. Zakryjte je a pasterujte 20 minut v hrnci s vroucí vodou nebo v troubě při 120 stupních Celsia.
Pokud si chcete kuřecí vývar vzít s sebou na dovolenou, pasterujte sklenice dvakrát. Toto pravidlo platí pro všechny masné výrobky.
Zapečené fazole – univerzální jídlo na cesty
Na zimní cesty se hodí nejrůznější dušená jídla a jídla z jednoho hrnce, jako jsou například pečené fazole. Ve vegetariánské i masové verzi se jedná o výživný pokrm, který rychle doplní kalorie vydané na svahu. Fazole můžete podávat mezi venkovními aktivitami nebo jako snídani v anglickém stylu před lyžováním, snowboardingem nebo sáňkováním. Naše české fazole se hodí také k párkům a míchaným vajíčkům.
Boloňská omáčka je večeře z konzervy, kterou si zamiluje celá rodina.
Dalším nápadem na rychlou večeři ze sklenice během zimních svátků je klasická omáčka na těstoviny a la bolognese. Cibule, mleté maso, rajčatová omáčka – to je pokrm, který lze nejen rychle servírovat mimo domov, ale lze ho také snadno připravit doma. Je ideální pro lidi, kteří chtějí ušetřit peníze za večeře na cestách, ale nemají čas na zdlouhavé přípravy doma. V případě boloňské omáčky nezapomeňte na tindalizaci (trojnásobná pasterizace ve 24hodinových intervalech).
Lečo, výživné vegetariánské jídlo
Všechna zeleninová jídla a dušené pokrmy, jako je například lečo, je ideální vzít si s sebou na cesty. Chcete-li připravit pokrm ve sklenici, osmahněte na pánvi nakrájenou cibuli, papriku a cuketu. Přidejte konzervovaná rajčata a pod pokličkou poduste s kořením. Aby byl pokrm vydatnější, přidejte červené fazole. Pokrm ve sklenici ohřejte v hrnci nebo v mikrovlnné troubě. Podávejte s chlebem nebo rýží.
Hřejivá večeře v indickém stylu
Nejnovější nabídkou jsou pokrmy v indickém stylu v lahodně chutnajících omáčkách. Do jedné se vejde celá výživná večeře. Připravte si zeleninové kari nebo kuřecí tikka masala. Pokrm podávejte ve smetanové omáčce s indickým chlebem naan nebo plochým chlebem. Chcete-li mít vše hotové za 5 minut, použijte balené potraviny z obchodu.