Atraktivní lodičky naplněné salátem z pestrých ingrediencí vám poskytnou nejen solidní dávku vitaminů, minerálů a zdravých mastných kyselin, ale také vám zvednou pozitivní náladu. Po takovém jídle se vždy cítím lehce a zdravě. Tento dojem nedokáže zkazit ani lžíce majonézy v salátu.
Přestože způsob pěstování avokáda je kontroverzní, je třeba uznat, že toto ovoce je jako energetická bomba. Nejenže je cenným zdrojem vitaminů A, C, E a K, draslíku a nenasycených mastných kyselin, ale poskytuje také rostlinné bílkoviny. To je důvod, proč si vegetariáni a vegani tak často vybírají zelené ovoce. Avokádo je také bohaté na vlákninu, což je to, co lidé při redukční dietě vyhledávají.
Avokádový salát – je možné použít spoustu různých chutí
Avokádový salát je nejen pestrý, ale také zdravý, plný prospěšných olejů, které podporují zdraví srdce a napomáhají trávení. Mnoho kuchařů, amatérů i profesionálů, oceňuje toto ovoce s měkkou dužinou a lehce oříškovou chutí pro jeho snadnou kombinaci s dalšími surovinami.
Od šťavnatých rajčat po křupavé okurky – avokádo se dobře kombinuje s nejrůznějšími přísadami a jeho přidání má pozitivní vliv na vyváženost chutí. Díky své neutrální chuti se avokádo přizpůsobí mnoha druhům koření, což salát ještě více zvýrazní.
Recept na avokádový salát v plátcích avokáda
Tento salát je vynikající bez majonézy, ale pokapaný olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou.
Ingredients:
- 1 velké zralé avokádo,
- 2 vejce,
- hrst cherry rajčátek,
- čtvrtka červené cibule,
- 1 lžíce majonézy.
Provedení:
- Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Avokádo rozkrojíme na polovinu, odstraníme pecku a vyřízneme střed, přičemž uvnitř ponecháme rezervu o tloušťce asi 0,5-1 cm. Dužinu avokáda rovněž nakrájíme na kostičky.
- Rajčata nakrájejte na čtvrtky a cibuli nasekejte.
- Všechny ingredience smíchejte se lžící majonézy a přidejte do avokádových lodiček.