Kartoflanka neboli bramborová polévka je klasika české kuchyně, která nikdy nevyjde z módy. Věděli jste ale, že když do ní přidáte cizrnu, získáte nejen na chuti, ale i na výživové hodnotě? Cizrna je surovina bohatá na bílkoviny a vitaminy, díky níž bude vaše večeře ještě zdravější. Podívejte se na náš jedinečný recept na brambory s cizrnou a překvapte své blízké lahodným pokrmem!
Hlavní ingredience
- 500 g brambor
- 1 šálek cizrny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petrželová nať
- 100 g vepřových žeber
- 100 g slezské klobásy
- 5 lžic másla
- 2 lžíce 18% smetany
- 1 lžíce pšeničné mouky
- 3 bobkové listy
- 3 zrnka pepře
- petržel
- sójová omáčka
- sůl, pepř
Způsob vaření:
Brambory s cizrnou lze vařit dvěma způsoby. Pokud máte málo času, zvolte konzervovanou vařenou cizrnu. Milovníkům tradičních postupů doporučujeme variantu se suchou cizrnou, která vyžaduje namočení přes noc a vaření. Výběr je na vás.
- Začněte tím, že cizrnu namočíte den předem.
- Druhý den ji vařte 90 minut.
- Souběžně připravíme vývar z žeber, do kterého přidáme zeleninu a klobásu.
- Nakonec všechny ingredience spojíme a vytvoříme jedinečný bramborový nákyp.
Pokud nejíte maso nebo se ho snažíte omezit, lze polévku připravit i ve vegetariánské verzi. Díky cizrně zůstane vyváženým pokrmem, který obsahuje bílkoviny.
Tato polévka je výživnou a zdravou vitaminovou bombou, plnou složek, jako jsou vitaminy A, C, E, B, a také minerálů: draslíku, hořčíku, železa a vápníku.