Odborníci na výživu a vědci testují vlastnosti kávy a její kombinace s různými přísadami již mnoho let. Zdá se, že v „nápoji bohů“ lze rozpustit téměř vše. Při takovém množství zdraví prospěšných možností je snadné na tuto jednoduchou a chutnou kombinaci zapomenout. Italové ji milují v jakékoli podobě.
Kakao je sice většinou spojováno s pečivem a dezerty, ale může být i cenným doplňkem ranního šálku kávy. I laik si všimne, že se vlastnosti těchto dvou ingrediencí skvěle doplňují.
Káva konzumovaná ve velkém množství vyplavuje z těla hořčík, zatímco kakao jeho nedostatek doplňuje. Vědci objevují další a další výhody této kombinace. Ukazuje se, že káva a kakao zlepšují pohodu a zpomalují proces stárnutí organismu.
Kakao v kávě – proč se vyplatí?
Cenné účinky kakaa jsou dány především přítomností flavonoidů, které podporují zdraví mozku, zlepšují paměť a koncentraci. Přidání kakaa do kávy nejen zlepšuje její chuť, ale také podporuje zdraví srdce tím, že snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a předchází kardiovaskulárním onemocněním.
Kakao je silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům zodpovědným za proces stárnutí. Pravidelná konzumace kávy s kakaem může snížit riziko onemocnění spojených s chronickými záněty a pomáhá udržovat zdravý krevní tlak. Nejzdravější je černá káva s přídavkem čistého hořkého kakaa. Cukr a mléko by neměly tvořit pravidelný repertoár.
Užitečné vlastnosti kávy s kakaem
Nejen kakao má v této zdravé kombinaci své místo. Káva sama o sobě je také nápojem plným pozitivních zdravotních účinků. Má pozitivní vliv na koncentraci, pomáhá snižovat oxidační stres a podporuje nervový systém. V kombinaci s kakaem se pozitivní účinky kávy ještě umocní. Káva s kakaem také podporuje tvorbu melatoninu, hormonu zodpovědného za zdravý spánek.
Jak si připravit lahodnou a zdravou kávu s kakaem?
Recept na kávu s kakaem je velmi jednoduchý. Stačí přidat malou lžičku prášku do šálku černého nápoje . Pokud chcete působivější verzi, položte jeden čtvereček hořké čokolády na pěnu čerstvě uvařené kávy . Při vystavení vysoké teplotě se postupně rozpustí a dodá kávě hluboké a výrazné tóny.
V kavárnách se kávě s čokoládou říká caffe mocha. Na mnoha místech se podává se sladkou horkou čokoládou a našlehaným mlékem. V obchodních řetězcích se sladký nápoj zdobí obláčkem šlehačky.
Doplňky ke klasickému duetu
Přestože čistě černá káva posypaná obyčejným hořkým kakaem je nejzdravější, můžete si čas od času dopřát trochu zpestření. Je však třeba mít na paměti, že byste do kávy neměli přidávat velké množství cukru. Místo hotových sirupů je lepší používat přírodní koření, jako je skořice nebo muškátový oříšek.
Špetka skořice nejen zvýrazní chuť kávy, ale také dodá nápoji protizánětlivé vlastnosti, čímž pomáhá v boji proti infekcím. Skořice i muškátový oříšek zlepšují trávicí systém a podporují hubnutí. Éterické oleje obsažené v muškátovém oříšku navíc mohou pomoci při léčbě deprese.
Jak připravit italské marokino?
V italských kavárnách se setkáte s názvem marocchino. Při objednání tohoto výrobku dostanete espresso smíchané s hořkým kakaem, zalité našlehaným mlékem. Chcete-li si tuto kávu připravit doma, nasypte na dno sklenice malou plochou lžičku kakaa a zalijte ji porcí espressa (můžete použít konvičku na kávu). Sklenici naplňte teplým napěněným mlékem. Husté a hladké konzistence dosáhnete napěněním mléka ve french pressu.