Kysané zelí je kuchyňský poklad, který se na talířích objevuje už po generace. Přestože při správném skladování vydrží mnoho měsíců, může se na jeho povrchu vytvořit bílá patina.
Než vyhodíte do koše kysané zelí s bílým nánosem, podívejte se pozorně. Ne vždy to znamená něco špatného nebo nebezpečného, ale může to být známka dobrého kvašení zelí. Je škoda vyhodit produkt, který je nejen jedlý, ale i prospěšný pro tělo. Bílá patina na kysaném zelí nemusí vždy znamenat, že je zkažené. Často se jedná o přirozený kvasný obal, který lze odstranit. Objevuje se nejen na zelí, ale také na okurkách. Vyplatí se proto vědět, jak ji rozpoznat.
Bílá patina na kysaném zelí
Bílá patina na kysaném zelí může být znepokojující, protože připomíná plíseň, které bychom se měli rozhodně vyhnout. Nejčastěji je však tenká bílá vrstva na kysaném zelí, okurkách nebo domácím octu výsledkem kvašení, což znamená, že probíhá správně.
Vzniká působením bakterií mléčného kvašení a lze ji považovat za vedlejší produkt kvašení. Tato jehněčí kůže je obvykle bílá, jemná a snadno se odstraňuje. Je neškodná a před konzumací zelí ji lze snadno odstranit lžící. Je vhodné ji odstranit, protože může způsobit rychlejší zkažení produktu.
Jak rozeznat kvasné šupiny od plísně?
Chcete-li rozeznat kvasný kámen od plísně, věnujte pozornost vzhledu. Prohlédněte si celé zelí a věnujte pozornost barvě, konzistenci a vůni slupky. To je nejlepší způsob, jak rozpoznat dobrou siláž.
Plesnivá siláž se tvoří jako nepravidelně tvarované chuchvalce a má různou barvu od světlé po tmavou, zatímco kvasná vrstva je stejnoměrně bílá a hladká. Plesnivá siláž bude mít sklepní zápach a fermentovaná siláž bude mít příjemnou kyselou chuť.
Pokud je povlak silnější, má jinou než bílou barvu (např. šedou, zelenou) a nelze jej snadno odstranit, může se jednat o plíseň. Plíseň je nezdravá a znamená, že se zelí zkazilo. V této situaci byste měli všechno zelí vyhodit.