Jeho „srdce“ je pokladnicí vitamínů. Když ho jíte, zrychluje se váš metabolismus a vaše játra jsou chráněna.

by Šéfkuchař

Charakteristická suchá chuť artyčoků si získává stejně příznivců jako odpůrců. Stojí však za to je vyzkoušet, zejména pokud věnujete pozornost výživové hodnotě. Seznamte se s prospěšnými vlastnostmi této zeleniny a pochopte, proč by měla být zařazena do našeho jídelníčku.

Artyčoky jsou považovány za jednu z nejstarších zelenin pěstovaných člověkem. Po staletí se používají nejen v kuchyni, ale také v tradiční medicíně. Zjistěte, jak mohou posílit vaše tělo a při jakých potížích pomáhají.

Jak jíst artyčoky?

Artyčoky se dnes pěstují především v zemích Středomoří, na Kanárských ostrovech, v Egyptě, Asii a Jižní Americe. Používají se nejen v kuchyni, ale také v přírodní medicíně. Často se používají v bylinných doplňcích stravy nebo bylinných nálevech.

Artyčoky mají zajímavý vzhled. Pokud je chceme připravit, musíme je nejprve zbavit tuhých vnějších listů. Tuto zeleninu můžeme vařit ve vodě nebo vařit v páře, smažit či dusit na pánvi. Uvnitř artyčoků jsou peříčka. Po odstranění vláken nám zůstane šťavnaté, jemné „srdce“ artyčoku, které je považováno za nejchutnější část artyčoku. Lze je jíst syrové, vařené nebo smažené.

Jaké jsou vlastnosti artyčoků?

Artyčoky jsou nízkokalorická zelenina – 100 g obsahuje jen asi 57-60 kcal. Obsahují cenné minerální látky, jako je vápník, hořčík, železo, zinek a draslík. Jsou také cenným zdrojem vitaminu C. Důležitým prvkem je takéinulin, který v našem těle nepodléhá trávicím procesům a má prebiotické vlastnosti. Pomáhá udržovat správnou střevní bakteriální flóru, čímž podporuje fungování trávicího systému.

Artyčoky také obsahují vysokou dávku polyfenolů, které mají antioxidační vlastnosti. Díky tomu zpomalují proces stárnutí organismu, zmírňují záněty a chrání před vznikem mnoha onemocnění, včetně srdečních chorob.

Artyčoky mají antibakteriální, antivirové a močopudné vlastnosti. Díky tomu posilují imunitní systém a pomáhají v procesu detoxikace organismu. Mají také antidiabetické vlastnosti, díky kterým regulují hladinu cukru v krvi. Chrání vás před náhlými záchvaty hladu a pomáhají shazovat nadváhu.

Artyčoky také podporují funkci jater díky obsahu cynarinu. Tato sloučenina podporuje trávicí a detoxikační procesy organismu. Kromě toho chrání játra před poškozením a podporuje jejich regeneraci.

Co si připravit z artyčoků k večeři?

Artyčoky jsou chutné a zdravé, proto je neváhejte zařadit do svého jídelníčku. V kuchyni je můžeme využít na mnoho různých způsobů. Skvěle chutnají dušené nebo vařené ve vodě a podávané se zálivkou nebo česnekovou omáčkou. V této podobě budou skvělou zeleninovou přílohou k večeři.

Pokud chceme připravit sofistikovanější pokrm, můžeme artyčoky naplnit sýrem feta, sušenými rajčaty a piniovými oříšky. Zapečené v troubě budou aromatické a křehké.

Pokud máme rádi jednoduchost, můžeme artyčoky jednoduše podusit na pánvi s česnekem, citronem a bílým vínem. Získají tak nádhernou strukturu a jejich chuť bude ještě lepší. Milovníci artyčoků si z nich mohou připravit také lahodnou krémovou polévku, kterou lze podávat jako svačinu nebo s chlebem jako výživný hlavní chod.

You may also like

Leave a Comment