Jak rychle uvařit červenou řepu? Použijte jednoduchý trik

by Šéfkuchař

Dělám výborný salát z červené řepy, ale od jeho přípravy mě odrazovala doba vaření růžové bulvy. Od té doby, co jsem se naučila tuto metodu, už nemusím čekat 2 hodiny, než bude zelenina hotová. Jak rychle uvařit červenou řepu? Tento trik je velmi jednoduchý, ale má velký význam.

Červenou řepu lze použít na mnoho různých způsobů. Je nejen skvělým základem salátů s kozím sýrem a rukolou, ale mimo jiné také přídavkem do ovocných smoothies. Skvěle se hodí k jahodám, malinám, banánu a jablku. Lze jím také okořenit domácí humus, pyré do polévek nebo omáček. Co tedy můžete udělat pro to, aby vám příprava takových pochoutek z červené řepy nezabrala hodiny? Tento trik je spolehlivý.

Jak rychle uvařit červenou řepu?

V závislosti na velikosti může vaření červené řepy trvat až 2 hodiny. Celý proces lze urychlit na polovinu, což nám ušetří čas i peníze. To vše díky metodě chlebové kůrky.

Stačí červenou řepu umýt, oloupat a neoloupanou vhodit do prázdného hrnce. Přidejte kůrku celozrnného chleba a jednu lžíci cukru. Vše zalijte vroucí vodou tak, aby voda zakryla bulvy. Vařte na mírném ohni 30 minut.

Na konci vaření si připravte samostatný hrnec. Nalijte do něj studenou vodu a pro zvýšení účinku přidejte led. Po uplynutí stanovené doby vložte řepu do nádoby se studenou vodou a nechte ji tam 15 minut.

Náhlá změna teploty řepu změkčí, což výrazně zkrátí dobu vaření. Po patnácti minutách řepu slijte, oloupejte a je hotová.

Proč jíst červenou řepu?

Červenou řepu se vyplatí jíst, protože patří mezi nejcennější druhy zeleniny. Její konzumace dodává tělu vitaminy skupiny B, vitaminy A, C a E. Kromě toho naplňují potřebu železa, draslíku, fosforu, vápníku a hořčíku. Obsahují také antioxidanty, jako jsou fenolické kyseliny, flavonoidy, karotenoidy a betalainy.

Toto složení dodává zelenině vlastnosti, které mají pozitivní vliv na organismus. V důsledku toho se vyplatí červenou řepu jíst kvůli jejímu účinku na oběhový systém. Zelenina reguluje krevní tlak a udržuje správnou hladinu cholesterolu. Krevní cévy budou pružnější, což zabrání jejich poškození. To vás pomůže ochránit před nemocemi, jako je ateroskleróza, ischemická choroba srdeční a srdeční selhání.

Červenou řepu se vyplatí jíst, protože prospívá trávicímu systému. Zlepšují trávení a stimulují činnost žlučníku. Vytvářejí ochrannou bariéru žaludeční sliznice a podporují její regeneraci po zánětu. Kromě toho dokážou urychlit metabolismus.

Konzumace červené řepy je užitečná také kvůli jejímu vlivu na výkonnost organismu. Zelenina zlepší sportovní výkon, rozšiřuje cévy, čímž zvyšuje průtok krve do svalů. Pravidelná konzumace růžových bulviček zlepší okysličení tkání a napomůže procesu uvolnění svalové tkáně.

Množství antioxidantů dodává červené řepě její antioxidační vlastnosti. To znamená, že buňky budou chráněny před oxidačním stresem. Zpomalí se tak procesy stárnutí pokožky a mysli. Konzumace červené řepy snižuje pravděpodobnost vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

You may also like

Leave a Comment