Celá pravda o medu. Odborník varuje, že ne každý je zdravý

by Šéfkuchař

– Ne každá sklenice medu je tím, za co se vydává, upozorňuje doktor Bartek Kulczynski. Populární odborník na výživu naznačuje, které medy pro nás nejsou vůbec zdravé a je lepší je nekonzumovat vůbec nebo je co nejvíce omezit. Ukazuje se, že umělý med není jediným produktem, na který bychom si měli dát pozor. Na neinformované spotřebitele čekají další pasti.

– Mnoho medů dostupných na pultech obchodů jsou bohužel směsi plné cukrových sirupů. Máme také med, který prošel tak intenzivním zpracováním, že ztratil téměř všechny své prospěšné vlastnosti. Pokud tedy vybíráme unáhleně, můžeme narazit na něco, co má s pravým medem pramálo společného,“ říká odborník.

Jaký med je škodlivý?

Na první pohled nic překvapivého. Doktor Bartek Kulczynski označuje umělý med za výrobek, který je nezdravý. „Jedná se o průmyslově vyráběný produkt, který napodobuje vzhled, chuť a konzistenci přírodního medu, ale není produkován včelami,“ vysvětluje.

Jeho výrobní proces je založen na zpracování cukrů a použití dalších látek. Obvykle obsahuje cukr, škrobový sirup a medové aroma.

– Uvádí např.

Odborník na výživu zdůrazňuje, že takový „med“ nemá žádné zdravotní výhody. Je to čistý cukr, který škodí zdraví. A přestože je levný a chutná téměř stejně jako originál, neměl by být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Dalším nepříliš zdravým výrobkem je podle odborníka pasterizovaný med. – ‚Pasterizací se zničí potenciálně škodlivé mikroorganismy přítomné v medu a navíc tento proces zabraňuje krystalizaci medu,‘ vysvětluje a dodává, že praktičtější je používat tekutý med.

Měli byste si však uvědomit, že tato výhoda skrývá i nevýhody. Výše zmíněná pasterizace způsobuje, že med je prakticky zbaven enzymů a antioxidantů, tedy hlavních složek zodpovědných za jeho zdraví prospěšné účinky.

– Říká Dr. Bartek Kulczynski a zdůrazňuje, že on osobně konzumaci pasterizovaného medu nedoporučuje.

Nakonec se odborník na výživu zmiňuje o falšovaném medu, který je nekvalitní a není nejzdravější. Upozorňuje také, že med je jedním z nejčastěji padělaných produktů.

Podvody obvykle spočívají v tom, že se do medu přidává škrobový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup. To samozřejmě znamená, že v medu máme méně medu.

– říká a dodává, že dalším způsobem falšování medu je jeho smíchání s medem nižší kvality.Celá pravda o medu. Odborník varuje, že ne každý je zdravý

You may also like

Leave a Comment