Rychlá večeře je něco, co se hodí zejména tehdy, když přijdeš domů unavená. První, co nás napadne, jsou sendviče, ale opravdu se jich držíme?
Rychlá večeře může být jídlo pro celou rodinu nebo lehká svačina pro jednu osobu. Po náročném dni stojí za to přemýšlet o přípravě rychlé teplé večeře.
Večeře za 5 minut: chléb ve vajíčku
Pokud sníte o večeři za 5 minut, můžete zvážit přípravu chleba ve vajíčku. Budete potřebovat jen několik plátků chleba (nejlépe pšeničného, může být i zatuchlý – tímto způsobem ho skvěle osvěžíte), 1-2 vejce, oblíbené koření (sůl, pepř, provensálské bylinky, sladkou, pálivou nebo uzenou papriku). Pro okamžitou přípravu teplého pokrmu použijte trochu oleje a oleje na smažení.
Plátky chleba nebo rohlíků by neměly být silnější než jeden a půl centimetru. Vejce rozbijte do široké nízké mísy (nebo vhodného velkého hlubokého talíře), okořeňte a důkladně promíchejte. Můžeme také přidat trochu strouhaného žlutého sýra nebo na kostičky nakrájenou šunku a nakrájenou cibuli. Rozehřejeme pánev a nalijeme do ní malé množství oleje (tak, aby pokryl pouze dno).
Každý plátek namočíme z obou stran do rozšlehaného vejce a položíme na rozehřátou pánev s olejem. Smažte z obou stran na středním plameni, dokud lehce nezhnědnou. Každou stranu smažte alespoň minutu. Podávejte ihned po usmažení a ozdobte sýrem, šunkou, rajčaty, okurkami, paprikou, cibulí nebo petrželkou.
Nápad na večeři: pizza koláč z listového těsta
Máte vždycky nějaký zajímavý nápad na večeři? S úspěchem můžeme jíst tvaroh s ředkvičkami, tvaroh se zeleninou, krutony nebo jakýkoli salát. Pokud však máme čas, můžeme si udělat pizzu z listového těsta – bude to určitě příjemná změna. Budeme potřebovat:
- listové těsto
- rajčatovou omáčku
- asi 100 g salámu nebo jiného různého masa
- asi 100 g strouhaného žlutého sýra
- česnek
- jakákoli omáčka (např. česneková nebo tatarská).
Listové těsto rozložte, potřete rajčatovou omáčkou, položte na něj maso, posypte strouhaným sýrem a srolujte. Nakrájíme na plátky silné asi jeden a půl centimetru a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě vyhřáté na 220 °C po dobu 15 minut. Podávejte posypané cibulí a podlité libovolnou omáčkou.
Rychle uvařená večeře: míchaná vajíčka
Pokud sníme o rychlé večeři, možná bychom měli přemýšlet o míchaných vejcích? Vše, co potřebujete, je:
- Potřebujeme: 3 vejce
- 50 g syrové uzené slaniny nakrájené na plátky.
- lžíce rozpuštěného másla
- česnek
- sůl
- pepř.
Nezapomeňte si předem vyndat vejce z lednice. Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte ji na suchou (a studenou) pánev a začněte zahřívat na středním ohni. Jakmile slanina zhnědne, přendejte ji do mísy, do rozpuštěného slaninového tuku na pánvi přidejte rozpuštěné máslo a snižte teplotu na minimum. Rozšlehejte vejce, přidejte nasekaný česnek a několik minut míchejte dřevěnou lžící. Nakonec přidáme část zbylé slaniny, osolíme a opepříme. Míchaná vejce podávejte s chlebem, ozdobená zbylou slaninou a cibulí.
Snadná večeře: humus
Na lehkou večeři by měl myslet každý, kdo dbá o svou postavu. K takové večeři se hodí saláty (pokud do nich samozřejmě nepřidáte majonézu), ale vyplatí se připravit si například i vlastní hummus. Potřebujeme:
- Potřebujeme: 200 g vařené cizrny
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce pasty tahini
- šťávu z poloviny citronu
- 4-5 lžic studené vody
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř.
K uvařené cizrně přidejte zbývající ingredience. Vše několik minut míchejte, dokud nezískáte pastu vhodné hustoty. Hotový hummus podávejte s chlebem, ozdobený například chilli vločkami a petrželkou.
Rychlá večeře z ničeho: míchaná vajíčka se zeleninou
Je možné udělat rychlou večeři z ničeho? Samozřejmě!!! Když je lednice téměř prázdná, vždycky se dá najít něco, z čeho se dá udělat rychlá večeře. Například míchaná vajíčka se zeleninou. Stačí najít:
- 2 vajíčka
- cibuli
- papriku
- česnek
- případně další zeleninu
- lžíce pšeničné mouky
- olej na smažení
- sůl
- pepř.
Vejce je vhodné vyndat z lednice předem. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Papriku omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na kostičky. Česnek omyjte a nasekejte. Ostatní zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte. Rozehřejte pánev se silným dnem, nastavte hořák na středně vysoký plamen a nalijte olej. Cibuli smažte asi 5 minut. Přidejte papriku a ostatní zeleninu a smažte dalších 5 minut. Osolte a opepřete, přidejte česnek, promíchejte a odstavte z plotny.
Nahřejte velký hrnec na nízký výkon hořáku. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny, přidejte žloutky a vše chvíli míchejte na nízkých otáčkách mixéru. Přidejte mouku a opatrně promíchejte. Do rozehřáté pánve vložíme tuk, přidáme polovinu vaječné pěny a urovnáme. Po chvíli na něj položíme polovinu opečené zeleniny, pánev přikryjeme pokličkou a smažíme až 5 minut, poté obrátíme a smažíme 2 minuty (nebo přeložíme na polovinu a smažíme 3 minuty). Stejným způsobem připravte i druhou omeletu. Podávejte ihned po usmažení, podle potřeby ozdobené čerstvými rajčaty a lístky bazalky.