Češi tuto polévku jedí na svazích. Je dobrá pro srdce, střeva a imunitu.

by Šéfkuchař

Chceme se v zimě rychle zahřát a posílit imunitu? Vyplatí se uvařit česnekovou polévku, která svádí svou chutí a vůní a obsahuje také mnoho cenných látek. v polévce je mnohem příjemnější a její intenzita nás neodradí. Jak uvařit česnekovou polévku? Pojďme se na to podívat.

Hustá česneková polévka je to, co nás zahřeje a postaví na nohy.

Česneková polévka: Češi vědí, co je dobré

Polévky mají v české kuchyni už po staletí zvláštní čest a právě v Česku se připravují polévky, v nichž hraje hlavní roli česnek. Tradiční česnečka není příliš hustá, ale přidáním brambor a krutonů je vydatnější. Češi se naučili tento pokrm sami vylepšovat, a tak v ní najdete některé úpravy, například přidání kousků masa nebo rozšlehaného vajíčka, které se rozválí a připomíná naše těstoviny. Pokud má někdo možnost lyžovat na sjezdovkách našich jižních sousedů, určitě se alespoň jednou setká s česnečkou, která dokonale zahřeje a obnoví síly po intenzivní fyzické námaze.

Jak připravit česnekovou polévku? Je to triviální.

Pokud chceme ochutnat česnekovou polévku, nemusíme chodit do restaurace, protože si ji můžeme připravit sami. Nejprve stačí nashromáždit ingredience:

  • Vezměte si 2 hlavičky česneku,
  • 5 brambor (malých),
  • 3 bobkové listy,
  • 5 kuliček oregana,
  • 4 plátky chleba,
  • sůl, pepř podle chuti.

Začneme oloupáním brambor a stroužků česneku. Zeleninu smažíme na rozehřáté pánvi s olejem asi pět minut dozlatova. Poté přidáme vodu a koření a dusíme asi 20 minut. Mezitím si připravíme krutony: chléb jednoduše nakrájíme na kostičky a opečeme nebo osmažíme na pánvi s trochou oleje.

Pokud však dáváme přednost vydatnější polévce, stačí do receptu přidat ještě brambory a česnek : místo smažení je 30 minut pečeme v troubě a přidáme je do vroucí polévky se zeleninovým vývarem. Nakonec, než přidáme krutony, stačí vše společně promíchat. Nezapomínejme ani na přílohy, protože polévku můžeme obohatit masem a rozšlehaným vejcem, které ztuhne a připomíná těstoviny.

Česneková polévka je zdravá

Česneková polévka je nejen chutný obědový pokrm, ale také přírodní lék proti nachlazení. Za své účinky vděčí sirné sloučenině alicinu, která posiluje imunitu organismu a má antibakteriální účinky. Allicin má podobné vlastnosti jako kyselina acetylsalicylová v tabletách, takže dokáže regulovat krevní tlak a snižovat srážlivost krve, což snižuje pravděpodobnost infarktu. Zajímavé je, že česnek také pomáhá zlepšovat střevní peristaltiku a zrychlovat metabolismus. Stojí za to vědět, že tato zelenina může usnadnit boj proti parazitům přítomným v trávicím systému.

You may also like

Leave a Comment