Leden je příznivý pro setkání s blízkými i vzdálenými přáteli. Chladné večery bude třeba ještě nějak přetrpět, nejlépe ve společnosti přátelských tváří a dobrého občerstvení. Špenátové závitky s lososem by se skvěle hodily na domácí karnevalovou párty nebo na večerní posezení u stolních her. Jsou tak chutné, že bez ohledu na velikost porce jich není nikdy dost.
Palačinky se smetanovým sýrem a uzeným lososem jsou chutnou svačinkou, kterou lze podávat na řadu originálních způsobů. Smíchejte sýr s koprem nebo kapary. Přidejte plátky avokáda, zelené okurky, olivy nebo sušená rajčata. Čím pestřejší jsou závitky, tím více lahodí oku i chuti.
Jak připravit zelené palačinky?
K přípravě zelených palačinek budete potřebovat čerstvé špenátové listy, které lehce opečte na pánvi s jemně nasekaným česnekem a trochou másla. Poté špenát nasekejte na hladkou pastu. Přidejte vejce, mouku a špetku soli a vytvořte těsto podobné klasickým palačinkám.
Není tajemstvím, že tajemství úspěšných palačinek spočívá ve správné konzistenci těsta. Těstoby mělo být hladké a ne příliš husté, aby se na pánvi snadno roztíralo. Takto připravené palačinky jsou nejen chutné, ale také estetické, což je obrovská výhoda, když je podáváte jako pestrou svačinu k lososu.
Recept na lososové závitky
Palačinky můžete podávat s domácí česnekovou omáčkou s řeckým jogurtem nebo tatarskou omáčkou, například s marinovanými houbami.
Ingredience:
- 100 g čerstvého špenátu,
- 2 stroužky česneku,
- lžíce másla,
- 250 ml mléka,
- 2 vejce,
- 175 g pšeničné mouky,
- špetka soli
Náplň:
- Smetanový sýr: 100 g smetanového sýra typu Philadelphia,
- 150 g uzeného lososa nakrájeného na kousky nebo plátky,
- šťáva z poloviny citronu,
- nepovinně: svazek čerstvého kopru.
Provedení: V případě, že je cena nižší, je možné ji využít na základě smlouvy o dílo:
- Špenát osmahněte na másle a jemně nasekaném česneku. Nechte vychladnout a nasekejte mixérem.
- Do špenátové směsi přidejte mléko, vejce, mouku a špetku soli. Rozmixujte mixérem dohladka.
- Zelené palačinky smažte stejným způsobem jako klasické palačinky.
- Po vychladnutí je potřete smetanovým sýrem a zabalte do nich několik plátků lososa. Doporučujeme rybu nejprve postříkat trochou citronové šťávy. Pokud chcete, smíchejte sýr s nasekaným česnekem.
- Hotové závitky uložte do lednice a před oslavou je nakrájejte na estetické kousky.