Teplé červené zelí bude skvělým doplňkem mnoha jídel k večeři! Vyzkoušejte náš recept, je snadný, rychle se připraví a vaše rodina si tu barvu na talíři zamiluje!
Modré zelí je slezská klasika známá po celé zemi.
Pikantní červené zelí se dá připravit na mnoho způsobů. Klasicky nazývané červené zelí se připravuje tak, že se syrové zelí nakrouhá a dusí se na mírném ohni bez pokličky, aby se odpařila přebytečná voda. Při působení teploty se barva zeleniny změní na fialovomodrou díky sloučenině zvané antokyanin, která má také antioxidační vlastnosti. Kromě toho tato lahodná svačinka obsahuje vitaminy skupiny B, hořčík, draslík a zinek – celou řadu mikroživin nezbytných pro správnou funkci srdce a cév.
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení se teplé červené zelí kombinuje nejen s hovězí roládou, ale se všemi pečeněmi s omáčkou, řízky a gulášem. Podává se s knedlíkem nebo jen s bramborem a je skvělou volbou k večeři. Základní recept lze upravit – přidat osmaženou slaninu a místo vody vařit zelí ve vývaru. Experimentujte a najděte si svou chuť!
Teplé červené zelí je základním receptem.
Ingredience:
- Potřebujete: 1 červené zelí.
- 1/2 jablka
- vinný ocet2 polévkové lžíce
- 1 lžíce pšeničné mouky
- 1 lžíce másla
- 2 sušené bobkové listy
- 3 lístky oregana
- 1 cibule
- 2 špetky soli
- špetka pepře
Příprava: Zelenina se nakrájí na kousky, které se dají nakrájet na kolečka:
- Omyjte a nakrouhejte zelí.
- V hrnci svařte vodu. Do vroucí vody přidejte po částech zelí, bobkový list a bylinky.
- Každou dávku lehce osolte.
- Do zelí nastrouhejte polovinu jablek na hrubém struhadle.
- Vařte do změknutí (asi 30 minut).
- Po uplynutí této doby sceďte, přičemž část vody ze zelí ponechte na samém dně hrnce.
- Do této vody přidejte máslo, a jakmile se rozpustí, přidejte mouku a promíchejte.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, zelí, ocet, promícháme a nějakou dobu dusíme. V případě potřeby osolíme a opepříme
- Podávejte teplé.
Dobrou chuť!