Byl to hit na stolech v České republice. Podle odborníků na výživu patří k nejzdravějším pokrmům české kuchyně.

by Šéfkuchař

V mnoha případech se k českým pokrmům chováme poněkud přehlíživě. To bylo samozřejmě ovlivněno tím, že v obchodech byl „jenom ocet“, a jak známo, jenom z octa se nic dobrého uvařit nedá… Nicméně českým hospodyňkám to naprosto vyhovovalo a nejlepším příkladem jsou pečené fazole.

Pečené fazole – ingredience

K přípravě pečených fazolí budete potřebovat:

  • Potřebujete: 1 velkou cibuli,
  • 1 lžičku pepře,
  • 1 lžičku sladké uzené papriky,
  • 1 lžíci majoránky,
  • 1500 g rajčat,
  • 2 ploché lžičky soli,
  • 2-3 bobkové listy,
  • 3 lžíce rajčatového protlaku,
  • 3 zrnka pepře a oregana,
  • 300 g syrové uzené slaniny,
  • 400 g lehce osušené klobásy,
  • 5 stroužků česneku,
  • 500 g sušených fazolí Penkny Jas.

V sezóně můžete použít čerstvá rajčata, v zimě můžete s úspěchem použít konzervovaná rajčata.

Jak připravit dokonalé pečené fazole?

Večer předtím naplňte fazole vodou (asi 10 cm nad lusky) a nechte je přes noc nabobtnat (asi 10 hodin). Ráno fazole propláchněte, zalijte litrem vody, přidejte bobkový list a oregano pepř. Vařte do měkka asi 1,5 hodiny. Na konci vaření přidejte lžičku soli. Slaninu a klobásu nakrájejte na menší kousky, vhoďte na studenou pánev a osmažte. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky a přidáme na pánev, smažíme 10 minut. Obsah pánve přidejte do hrnce s uvařenými fazolemi (spolu s vodou) nebo fazole přendejte do velkého hrnce (pokud máte).

Fazole s klobásou a slaninou vařte asi 10 minut. Mezitím nakrájejte rajčata (pokud používáte čerstvá). Přidejte rajčata do hrnce, přidejte rajčatový protlak, sladkou uzenou papriku, majoránku, lžičku soli a pepř. V případě potřeby můžete přidat pálivou nebo kajenskou papriku. V druhém případě bude pokrm pikantnější. Pečené fazole vařte dalších 15 minut bez pokličky. Hotovo! Podává se nejlépe s čerstvým chlebem, ale lze ji podávat i s těstovinami nebo rýží. Můžete je také posypat čerstvými bylinkami, například bazalkou nebo libečkem.

Bohatství zdraví prospěšných látek

Zapečené fazole jsou nejen mimořádně výživným pokrmem, ale také… zdravým. Nedávno se tímto tématem zabýval Dr. B. Kulczynski. Poznamenal, že tento český pokrm dodává tělu dostatek vlákniny. Ve střevech funguje jako koště – vymetá usazeniny, toxické látky a zbytky jídla. Odborník na výživu také poznamenal, že je vynikajícím zdrojem draslíku, který je zodpovědný za udržování rovnováhy elektrolytů v těle a reguluje krevní tlak v těle. Dr. Kulczynski také upozorňuje na obsah lykopenu v pečených fazolích. Tato složka dokonale neutralizuje účinky volných radikálů v těle.

You may also like

Leave a Comment