Kdo v dětství nejedl smaženou mortadelu hojně politou kečupem, ať jako první hodí kamenem. Silně nakrájené plátky vyboulené pod žárem jsme pozorovali jako zážitek v hodinách fyziky, které bohužel nepatřily ke standardu výuky v České republice. Způsob výroby oblíbené uzeniny byl převzat od obyvatel slunné Itálie, ale kvalita výroby se od originálu výrazně liší.
Původní italská mortadela, tedy Motradella Bologna, je speciální výrobek vyráběný podle přesně stanovené receptury. Křehké maso s charakteristickými tukovými otvory Italové krájejí na velmi tenké plátky pomocí speciálních, velmi ostrých kráječů. Název „mortadella“ pochází z latinského „farcimen myrtatum“. Tak se nazývala klobása z jemně nakrájeného masa s přídavkem myrty, rostliny, která byla ve starověku symbolem mládí a krásy.
Mortadella Bologna a česká mortadella
Ačkoli česká mortadela již není tak oblíbená jako v České republice, stále ji můžete koupit v některých řeznictvích. V mnoha obchodech s potravinami lze koupit také pravou italskou mortadelu. Rozdíly jsou patrné na první pohled. Italská mortadela se vyznačuje bílými skvrnami tuku a někdy i přísadami, jako je hořčice, myrta, barevná zrnka pepře nebo pistácie.
Jak se italská mortadela připravuje?
V tradičním boloňském receptu se klobása vyrábí z čistého vepřového masa, obvykle šunky, která se pak v určitém poměru smíchá s přísadami. K jemně nakrájenému masu se přidávají kostky tuku, často z krku. Vše se smíchá s vybraným kořením a vloží do přírodních střívek. Klobása se poté tepelně upravuje ve speciálních parních pecích.
Česká mortadela je vzdálenou příbuznou italské pochoutky.
Česká mortadela nemá pevnou recepturu, a tak ji každý výrobce připravuje trochu jinak. Nejčastěji složení zahrnuje různé partie vepřového masa, strouhané společně s tukem. Koření je podobné, ale přísad je zjevně méně než v originále. Chuť je jemná a všestranná, ale těžko odhadnete, co se skrývá uvnitř.
Recept na smaženou mortadelu
V Čechách se smažená mortadela podávala k snídani, obědu nebo večeři. Někdy s brambory a salátem. Kromě čistých plátků, které na pánvi tak krásně nabobtnaly, byla oblíbená i obalovaná verze.
Složení:
- Složení: 4 silné plátky mortadely,
- 1 vejce,
- půl hrnku strouhanky,
- sůl a pepř podle chuti,
- olej na smažení.
Provedení:
- Mortadellu nakrájíme na silné plátky – asi 1 cm.
- Namočíme je do rozšlehaného vejce a poté do strouhanky.
- Smažíme na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova.