Šalvěj je známá bylinka, která nás zachraňuje při drobných infekcích, například při zánětech v ústech. Nálevy z této rostliny pomáhají i při nemoci, i když by se neměly zneužívat. Málokdo však šalvěj používá v kuchyni, a to je škoda. Nejenže zlepšuje chuť, ale je také prospěšná pro zdraví, protože povzbuzuje organismus k trávení tuků. Jak používat šalvěj v kuchyni? Pojďme se na to podívat.
Šalvěj vládne kuchyni již dlouho.
Zatímco používání čerstvých nebo sušených bylinek v naší kuchyni není nic nového, na šalvěj jsme poněkud pozapomněli. V západní Evropě je hojně využívána a oceňována pro své aroma. Šalvěj, zejména čerstvá, má výraznou kořeněnou, ale zároveň hořkou a svíravou chuť. Tyto vlastnosti jsou specifické, ale nenechte se rozčílit, protože bylinku lze komponovat různými způsoby a experimenty v kuchyni nám mohou jen prospět.
Šalvěj je snadno dostupná: ve velkých supermarketech ji můžete koupit sušenou v sáčcích, čerstvá šalvěj se obvykle prodává na trzích a v zelených obchodech. Navíc vám nic nebrání v tom, abyste ji měli na zahradě nebo na okenním parapetu a použili ji, když ji budete nejvíce potřebovat.
Proč se obrátit na šalvěj?
Už víme, že šalvěj má originální chuť, ale mnoho lidí ji v kuchyni oceňuje právě proto. Kromě chuti má ale i zdraví prospěšné účinky. Co: Šalvěj by se měla přidávat do všech druhů masa jako marináda nebo koření, protože pomáhá trávit tuky, které zatěžují játra a žlučník.
Kromě toho šalvěj obsahuje mnoho cenných zdraví prospěšných látek, jako jsou esenciální oleje, antioxidanty a minerální látky, například železo, sodík, zinek, draslík, hořčík a vápník. Oblíbená bylina má antiseptické vlastnosti a posiluje imunitu. Již víme, že šalvěj pomáhá trávit tuky, ale vyplatí se ji přidávat i do pokrmů, které jsou těžko stravitelné a způsobují nadýmání, protože pomáhá snižovat nepříjemné příznaky včetně pocitu sytosti.
Máte po ruce šalvěj? Tak ji použijte
Co všechno se dá se šalvějí dělat? Existuje mnoho návrhů. Vše samozřejmě záleží na tom, v jaké podobě máme tuto bylinku po ruce.
V první řadě se s ní vyplatí dochucovat maso a ryby. Čerstvou šalvějí lze také obohatit tuky: stačí ji rozdrtit a smíchat s máslem, aby vznikla dokonalá pomazánka na chleba. Vyplatí se také aromatické lístky pokropit olivovým olejem a zajímavě tak doplnit pokrmy nebo saláty. Šalvěj se skvěle hodí k zelenině: výborně se kombinuje s královnou podzimních pokrmů – dýní. Druhou zeleninou, která vyžaduje přidání tohoto koření, jsou rajčata: malé množství koření na boloňskou omáčku nebo klasickou rajčatovou polévku do pokrmu určitě dobře zapadne.
Sladká šalvěj? Proč ne!!! Pokud plánujeme dezerty, ve kterých hraje hlavní roli čerstvé ovoce, jako jsou rudá jablka, šťavnaté hrušky a kyselé ostružiny, je ideální listová zelenina. Při přípravě limonád, kompotů nebo džemů může šalvěj nahradit i doplnit mátu, která dodá našim sladkostem další tón osvěžení. Sušenky se šalvějí? Díky pikantní chuti zelených listů rychle zmizí ze stolu.
Pamatujte: šalvěj má velmi intenzivní chuť, proto ji používejte s mírou. Pokud je jí v pokrmech příliš mnoho, nejenže otupí jejich hlavní chuť, ale může také pokrm velmi zhořknout.
Šalvěj používejte po celý rok
Šalvěj lze koupit v obchodech a na trzích, nebo si ji můžete sami vypěstovat na okenním parapetu či na zahradě. Nejsou na ni kladeny žádné zvláštní nároky, jen je třeba ji trochu zalévat, aby vypadala krásně. Sklízet šalvěj na domácích pozemcích lze až třikrát ročně. Nejlépe však před květem, kdy je koncentrace chutí a vůní nejintenzivnější. Pokud ji nestihneme využít, můžeme šalvěj usušit a uskladnit ve vzduchotěsných nádobách.