Zdravé stravování je trend, který si získává oblibu i v České republice. Mezi produkty, které v poslední době upoutaly pozornost spotřebitelů, patří i moruše bílá. Toto ovoce, přezdívané „bílé zlato“, je nejen chutné, ale také bohaté na živiny, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
Moruše bílá, kdysi málo známá, dnes nabývá na významu jako přírodní spojenec pro zdravé srdce, stabilizátor hladiny cukru v krvi a posilovač imunity. Její malé bílé plody s černými tečkami sice tvarem připomínají ostružiny nebo maliny, ale jejich chuť – jemná, sladká s nádechem kyselosti – je jedinečná.
V České republice si stále více ceníme bílých moruší, čerstvých i sušených, které se používají do čajů, koktejlů a domácích marmelád. Není to však jen otázka chuti. Bílá moruše je pokladnicí vitaminů C, E, K, vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je železo, vápník, hořčík, fosfor a zinek. To vše z ní činí důležitou součást vyvážené stravy.
Antioxidanty obsažené v moruši bílé, včetně flavonoidů a resveratrolu, jsou další výhodou tohoto ovoce. Mají významné účinky na kardiovaskulární systém, snižují krevní tlak a působí protizánětlivě. Vláknina obsažená v moruších navíc podporuje trávení a zdraví střev a pomáhá udržovat správnou postavu.