Ze včerejších brambor dělám v troubě řízky . Jejich střed se rozplývá v ústech

by Šéfkuchař

KotletyBramborové řízky připravené v troubě jsou zdravější alternativou ke smažené verzi. Klíčem k úspěchu je obalování, které určitě umíte připravit. Přesně takhle obalovaly řízky naše maminky a babičky. Uvnitř je příjemné překvapení.

Bramborové řízky podávám k večeři nebo jako svačinu.

Řízky v troubě se připravují velmi snadno a nevyžadují složité ingredience. Nejlepší je myslet na ně den předem a uvařit si k večeři více brambor. Zbytky lze použít na řízky a připravit další večeři za méně než 30 minut. Pokrm je vhodný pro vegetariány, uvedu i náhražky pro veganskou stravu.

Postarejte se o svůj zdroj bílkovin

Při přípravě bramborových řízků k večeři se vyplatí postarat se o doplňky stravy, které vašemu tělu dodají bílkoviny. Pro vegetariánskou stravu je skvělou volbou sýr mozzarella. Umístěný uvnitř bude příjemným, rozplývajícím se překvapením. Lidem na veganské stravě doporučuji rostlinnou náhradu v podobě tofu silken, jemné odrůdy sójového sýra s hedvábnou strukturou.

Bramborové krokety můžete podávat s čočkovým gulášem nebo salátem z hlívy ústřičné. Hlíva posypaná kořením gyros vám připomene blízkovýchodní shawarmu. Nakrájejte je na proužky a osmažte na pánvi. Smíchejte s oblíbenými přílohami, například na způsob oblíbeného salátu gyros .

Dipy a omáčky k bramborovým placičkám

Pečené vařené bramborové řízky jsou skvělé jako svačina. Připravte si menší porce, například ve formě tyčinek nebo kuliček. Podávejte je s řeckými tzatziki, pikantní majonézovou omáčkou sriracha nebo s bylinkovou omáčkou na bázi řeckého jogurtu, například s koriandrem, tymiánem nebo petrželkou.

Jak připravit bramborové řízky v troubě?

Na kotlety jsou nejlepší vařené brambory typu C. Obsahují více škrobu, který je zodpovědný za měkké, rozpadající se maso. Pokud má rád pikantní pochutiny, můžete smíchat strouhanku s mletou pálivou paprikou.

Složení: 

  • 0,5 kg vařených brambor – mohou být rozmačkané,
  • 200 g kostek tvrdého sýra mozzarella nebo hedvábného tofu,
  • 90 g pšeničné mouky,
  • špetka soli, pepř,
  • 1 vejce, pokud je to žádoucí,
  • 2 hrnky strouhanky,
  • 1 lžíce řepkového nebo olivového oleje.

Provedení:

  1. Uvařené brambory rozmačkáme šťouchadlem na hladkou kaši nebo je proženeme mlýnkem na maso.
  2. Sýr nakrájíme na přibližně 1 cm velké kostky.
  3. Vezměte do ruky lžíci bramborové směsi, doprostřed dejte kostku sýra a vytvarujte podlouhlé řízky tak, aby byl sýr uvnitř.
  4. Kotlety nejprve namočte do mouky smíchané se solí a pepřem, poté do rozšlehaného vejce (pro veganskou verzi smíchejte 1 lžíci mouky se 3 lžícemi vody) a nakonec do strouhanky smíchané se lžící rostlinného nebo olivového oleje.
  5. Obalené bramborové řízky položte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C na 12-15 minut.

You may also like

Leave a Comment