Věděli jste, že zdravý životní styl a uvědomělý přístup ke stravování není jen trendem, ale také nutností? Pravděpodobně tedy patříte k lidem, kteří vyhledávají potraviny s kvalitními ingrediencemi a jsou ochotni vyrábět domácí náhražky, například s menším obsahem cukru. Jedním z výrobků, které lze tímto způsobem vyrobit, jsou snídaňové cereálie. Ujišťujeme vás, že chutnají skvěle a jsou mnohem zdravější než ty kupované v obchodě. Zvláště pokud je připravíte podle našeho receptu.
Proč si připravovat snídaňové cereálie doma?
To, co je v sázce – navzdory argumentům o nedostatku času nebo dovedností -, je vaše zdraví a zdraví vašich blízkých. Proto vám představujeme důvody, proč byste si měli vyrábět vlastní snídaňové cereálie.
Máte plnou kontrolu nad surovinami
Stačí se podívat na etikety cereálií zakoupených v obchodě, abyste zjistili, kolik zbytečných přísad obsahují, od glukózo-fruktózového sirupu po umělá aromata a barviva. U domácí verze máte naprostou kontrolu nad tím, co máte na talíři.
Přidáváte méně škodlivého cukru a nahrazujete ho zdravějšími náhražkami.
Mnoho výrobců přidává do svých cereálií velké množství cukru, aby byly pro spotřebitele atraktivnější. Domácí cereálie můžete osladit přirozeně, například banány, které jsou nejen zdravé, ale také dodávají směsi vlhkost.
Ušetříte peníze
Domácí výroba kaší je levnější než pravidelné kupování hotových výrobků. Ingredience potřebné k jejich výrobě jsou levné a běžně dostupné.
Recept na domácí snídaňovou kaši
Níže uvádíme recept na chutné, zdravé a snadno připravitelné snídaňové cereálie. Místo kupování hotových výrobků plných cukru si je zkuste vyrobit sami!
Složení:
- 3 zralé banány – přirozený zdroj sladkosti a vlhkosti.
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje – například kokosového nebo řepkového.
- 3 lžíce kakaa – dodá intenzivní čokoládovou chuť.
- 150 g ovesné mouky – mletý oves je bohatý na vlákninu a je ideální jako základ.
Příprava: Ovesné vločky jsou vhodné pro přípravu pokrmů z mouky:
- Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou na homogenní hmotu. Pokud chcete mít směs ještě homogennější, můžete použít mixér. Do mísy s banány přidejte máslo a důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Do banánové směsi přidejte kakao. Pokud dáváte přednost sladší chuti, můžete přidat trochu medu nebo javorového sirupu, ale pro příjemnou sladkost často stačí samotné banány.
- Postupně přidávejte ovesnou mouku k mokrým přísadám a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Těsto by mělo být husté, ale ne příliš suché. Pokud je příliš husté, můžete přidat trochu vody nebo rostlinného mléka.
- Ze vzniklé hmoty tvarujte tenké placky nebo malé obdélníčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Můžete také použít silikonové formičky, které jim dodají zajímavý tvar.
Pečení:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vločky pečte asi 20-25 minut, dokud nebudou křupavé a lehce zhnědlé. Po upečení je nechte vychladnout – budou pak ještě křupavější.
Varianty a doplňky – snídaňové cereálie se nikdy neomrzí.
Jednou z největších výhod domácích cereálií je, že můžete poměrně hodně experimentovat s přísadami a přídavky na základě uvedeného receptu. Co dalšího se vyplatí přidat?
- Ořechy a semínka – přidejte nasekanévlašské ořechy, mandle, dýňová semínka nebo lněné semínko a obohaťte vločky o zdravé tuky.
- Sušené ovoce – sultánky, brusinky nebo nakrájené meruňky dodají vločkám další sladkost.
- Koření – skořice, kardamom a zázvor dokonale zvýrazní chuť domácích cereálií.
Hotové cereálie je nejlepší skladovat v těsně uzavřené sklenici nebo plechovce, aby zůstaly čerstvé a křupavé. Takto je můžete skladovat až několik týdnů, i když pravděpodobně zmizí mnohem rychleji!