Ačkoli jsou koblihy spojovány hlavně s Tučným čtvrtkem, u nás doma jsou oblíbené i během masopustu. Kynuté koblihy budou na povrchu dokonale křupavé a uvnitř měkké, pokud do těsta přidáte jednu přísadu.
Kynuté knedlíky jsou recept na lahodný dezert, který si zamiluje celá rodina. Po vykynutí těsta a vykrojení charakteristických koleček s otvorem uprostřed se knedlíky smaží. Právě tady často vznikají problémy – pneumatiky absorbují olej jako blázen, stávají se těžkými a nepříjemnými pro trávicí systém. Babiččin trik to zachrání.
Co dělat, aby se pneumatiky nemastily?
Smažení koblih trvá jen pár minut, ale může způsobit spoustu problémů. Především se vyplatí dbát na to, aby byl tuk správně rozehřátý. To můžete zkontrolovat pomocí speciálního teploměru nebo použít ještě jednodušší metodu – vhoďte kousek těsta a pozorujte, jak se chová na povrchu. Když se smaží a prská, je tuk horký.
Díky tomuto triku budou vaše pneumatiky mnohem
Babiččino tajemství dokonalých pneumatik je i v duchu. Vždy ji přidávám do těsta, aby při smažení neabsorbovala tuk. Díky alkoholu přidanému do těsta jsou koblihy vzdušnější, vlhčí a vydrží déle čerstvé. Alkohol urychluje proces srážení bílkovin, čímž vytváří tukovou bariéru.
Recept na kynuté koblihy
Tyto lahodné knedlíky si rozhodně zaslouží, aby se dělaly častěji než jednou za rok. Moje rodina je miluje a během masopustu je dělám minimálně několikrát.
Suroviny:
- 2 hrnky pšeničné mouky,
- 60 g čerstvého droždí,
- 2 žloutky,
- 1 hrnek mléka,
- 3 lžíce másla,
- 5 lžic cukru,
- 2 lžičky vanilkového cukru,
- 1 lžíce alkoholu,
- špetka soli,
- olej na smažení.
Způsob přípravy:
- Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme po lžíci cukru a mouky a zalijeme teplým mlékem. Důkladně promícháme a necháme 15 minut kynout, dokud roztok nezdvojnásobí svůj objem.
- Mouku nasypeme do mísy, přidáme žlutou mouku, cukr, alkohol, špetku soli a máslo. Přilijeme vykynutou směs a vytvoříme homogenní hmotu.
- Přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku asi 1 cm a pomocí skleničky a kádinky vykrajujeme koblihy.
- Vhoďte je do rozpáleného oleje a smažte, dokud nejsou plátky z obou stran opečené.
- Položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk.
Hotové koblihy ozdobte moučkovým cukrem, polevou nebo čokoládovou polevou. Dobrou chuť!