Vepřové řízky se podávají na mnoha českých stolech, zejména v neděli. Při jejich přípravě je velmi důležitá obloha, která by měla být zlatavá a křupavá. Obvykle se připravuje ze strouhanky, ale my ji tentokrát nahradíme strouhankovou přísadou – bude méně tučná a bohatá na živiny. Tento výrobek konzumujte nejen k snídani, ale i k večeři.
Existuje zdravější alternativa strouhanky? Ukázalo se, že ano. Vepřové kotlety by se měly obalovat v… ovesnými vločkami. Navíc se v nich dají obalit i rybí a zeleninové placičky. Podívejte se na recept na nejchutnější obalování.
Jaké ingredience se používají na přípravu klasické brynzy na vepřové kotlety?
Klasická brynza na vepřové kotlety se obvykle skládá ze tří ingrediencí. Navíc je musíme použít ve správném pořadí. O kterých z nich mluvíme?
Nejprve maso obalíme v mouce, aby na něm lépe ulpělo vejce. Nejčastější volbou je pšeničná, ale můžete použít i celozrnnou, rýžovou nebo kukuřičnou.
Poté mouku spojte s druhou vrstvou, tedy rozšlehaným vejcem. Pro obohacení chuti je vhodné je dochutit solí, pepřem a dalším oblíbeným kořením.
Poslední, vnější vrstvu klasického chlebíčku tvoří strouhanka. Díky ní jsou vepřové kotlety zlatavé a křupavé. Tohoto efektu se dosáhne s obyčejnou, celozrnnou nebo panko strouhankou.
Proč byste měli nahradit strouhanku ovesnými vločkami?
Ovesné vločky jsou zdravější alternativou tradiční strouhanky. Obsahuje cennou vlákninu, která podporuje trávení a zabraňuje zácpě. Kromě toho zlepšuje střevní peristaltiku a má pozitivní vliv na střevní mikroflóru.
Beta-lepek obsažený v tomto výrobku je zase zodpovědný za snížení hladiny „špatného cholesterolu “ . Jeho pravidelná konzumace pomáhá kontrolovat krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Díky své struktuře ovesné vločky absorbují při smažení méně tuku, a pokrmy jsou tak méně kalorické. Pečivo neztrácí svou křupavost.
Kromě toho tento výrobek obsahuje vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je hořčík, fosfor, železo a zinek. Považujeme ho také za zdroj antioxidantů, které podporují obranu buněk před poškozením způsobeným oxidačním stresem.
Recept na obalení vepřových kotlet v ovesných vločkách
Složení: 1:
- Vepřové kotlety;
- 100 g oblíbené mouky;
- 100 g ovesných vloček;
- 2 vejce;
- koření: sůl, pepř a případně paprika, granulovaný česnek, bylinky;
- olej na smažení.
Příprava:
Nejprve rozšleháme vejce se solí, pepřem a dalším oblíbeným kořením. Ovesné vločky zase nahrubo nasekáme. Můžeme je také nechat vcelku.
V dalším kroku obalíme vepřové kotlety v mouce, poté ve vejci a nakonec v ovesných vločkách. Smažíme je na rozehřátém oleji na středním plameni dozlatova.
Doporučujeme řízky vyložit na papírové utěrky. Tímto způsobem odsajeme přebytečný tuk.